Syntrus Achmea brengt klimaatrisico’s in beleggingsportefeuilles per adres in kaart

Syntrus Achmea Real Estate & Finance zet een grote stap vooruit in het inzichtelijk maken van klimaatrisico’s. Eind dit jaar zijn van alle adressen in de vastgoed- en hypotheekportefeuilles de risico’s bekend van wateroverlast en oplopende temperaturen. Syntrus Achmea werkt hiervoor samen met de stichting Climate Adaptation Services (CAS).

De klimaatverandering kan grote gevolgen hebben voor de beleggingen die wij voor onze klanten beheren”, zegt Daan van der Werf, director Investor Relations bij Syntrus Achmea. “Het is belangrijk om de risico’s goed te doorgronden en integraal mee te nemen bij de implementatie van de beleggingsstrategieën. De toezichthouder verwacht dit ook van institutionele beleggers.”

Syntrus Achmea richtte zich in eerste instantie op maatregelen die de klimaatverandering tegengaan, zoals het verminderen van de CO2-uitstoot. Nu komt klimaatadaptatie daar bij. Van der Werf: “Dat is nodig, omdat de effecten van de klimaatverandering steeds zichtbaarder worden.” De risico’s die in kaart worden gebracht, gaan onder meer over wateroverlast door extreme neerslag, overstromingen, paalrot, hittestress en natuurbranden.

De samenwerking met CAS volgt op een eerste stap, waarin alle vastgoedobjecten met Blue Label zijn geclassificeerd op risico’s ten aanzien van onder meer wateroverlast, droogte en hitte. Voor de rapportage over de verder verfijnde klimaatrisico’s gaat Syntrus Achmea versneld de richtlijnen invoeren van de Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD), die na het Klimaatakkoord van Parijs in 2015 is opgericht door de Financial Stability Board.

Syntrus Achmea lanceerde vorig jaar een nieuwe ESG-strategie met twintig ambitieuze doelstellingen. Zo moet in 2030 100 procent van de vastgoedportefeuille energielabel A hebben. Uiterlijk in 2050 moet de portefeuille volledig CO2-neutraal zijn. In de hypothekenportefeuilles wil Syntrus Achmea tot 2025 ten minste 500 verduurzamingsmaatregelen treffen.

Share Button