Innovatieve mkb-bedrijven, die slim hergebruiken, krijgen steun van Gelderland, Overijssel en EU

Biogas voor de bouw, duurzame forel en screens van textiel afval. In deze drie innovatieve projecten werken 15 bedrijven en kennisinstellingen samen aan de duurzame economie van de toekomst.  Deze innovatieve projecten dragen met slim hergebruik bij aan de reductie van CO2. Zij ontvangen een bijdrage van bijna 2,8 miljoen uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).  Samen met Europa en de provincies Overijssel en Gelderland investeren zij ruim 6,0 miljoen in Oost-Nederland.

Biogas als brandstof voor de bouw

Jaarlijks verbruiken aggregaten, pompen en andere bouwmachines 500 miljoen liter diesel. In het project ‘de Duurzame Brandstofketen’ wordt bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Renkum een pilot uitgevoerd om het gebruik van Biogas op (wisselende) bouwlocaties te testen. De belangrijkste praktische uitdaging zit in de beheersing van de gascondities over de hele leveringsketen. Waterschap Vallei en Veluwe zorgt samen met startup Gashouders voor een vulstation voor biogaslevering aan projecten van bouwbedrijf GMB. Buse Gas ontwikkelt de containers voor biogasopslag en Koninklijke van Twist levert de gasmotor voor een hybride aggregaat op lokaal geproduceerd biogas. De HAN onderzoekt daarbij de milieu-impact van de keten. De 250 vergistingsinstallaties in Nederland kunnen met dit project een grote bijdrage leveren aan de verduurzaming van de bouw. Het consortium bestaat uit Gashouders (Arnhem) Waterschap Vallei & Veluwe (Apeldoorn), GMB (Opheusden), Koninklijke van Twist (Dordrecht), Buse-Group (Arnhem) en HAN University of Applied Sciences (Arnhem). Zij ontvangen een subsidie van de EU en Gelderland van subsidie van € 388.574. De totale kosten bedragen € 864.284.

Duurzame Forel

Het project ‘Circulair samenwerkingsproject voor duurzame viskweek in Oost Nederland’ gaat visresten van gevangen zeevis verwerken tot hoogwaardig visvoer. Hiermee kan in Oost-Nederland langs circulaire en meer duurzame weg forel worden gekweekt. Ook wordt een nieuwe conserveringsmethode en een energieneutraal droogproces ontwikkeld. Dit leidt tot behoud van essentiële vis-voedingsstoffen, besparing van energie en minimale CO2 footprint voor het te ontwikkelen visvoer. Hiermee kan ook de invoer van visvoer en visproducten vanuit onder andere Zuid-Amerika wordt beperkt. Het consortium bestaat uit Twentevis Viskweeksystemen (Azelo), FishPartners (Spakenburg), Dorset (Aalten) Gld en t Smallert (Emst). Zij ontvangen van de EU en de provincies Overijssel en Gelderland een subsidie van € 1.464.273 De totale kosten bedragen € 3.065.086.

Rolgordijnen en screens van textielafval

Het project ‘Suremade’ gaat duurzame rolgordijnen en functionele screens ontwikkelen op basis van gerecycled polyester. Dit materiaal wordt verkregen uit rest- en afvalstromen van de textielbranche. De rest- en afvalstromen uit dit proces worden weer gebruikt voor de ontwikkeling van een vloeibare wandbekleding (textuurpleister). Voor toepassingen in woningen, kantoren, en scholen moeten de screens en de wandbekleding aan strenge normen voldoen. In het project wordt daar uitvoerig aandacht aan besteed. Met dit project worden minder grondstoffen gebruikt en wordt minder CO2 uitgestoten. Het consortium bestaat uit Coulisse (Enter), Verosol (Eibergen), Gaudium (Winterswijk), Stichting Texperium (Haaksbergen) en Gebroeders van der Geest (Enschede).  Zij ontvangen van de EU en de provincies Gelderland en Overijssel samen een subsidie van € 942.829. De totale kosten bedragen € 2.145.376.

OP Oost 2014-2020

In het Operationeel Programma (OP) Oost werken Gelderland en Overijssel samen met de EU aan structurele versterking van de economie in Oost Nederland. Bij het merendeel van de gesubsidieerde projecten, werken twee of meerdere bedrijven en kennisinstellingen samen. Door deze samenwerking, met soms verrassende partners, komt nieuwe duurzame techniek beschikbaar voor andere ondernemers en consumenten.

Share Button