Milieu-investeringsaftrek bestaat 20 jaar

Bron
RVO.nl

De Milieu-investeringsaftrek (MIA) bestaat 20 jaar. In deze periode is er voor meer dan € 37 miljard geïnvesteerd in milieuvriendelijke technieken. Staatssecretaris Van Veldhoven: “20 jaar geleden waren er al ondernemers die ideeën hadden over circulaire gebouwen, plastic verpakkingen gemaakt van suikerriet of elektrische hijskranen voor de bouw. Deze regeling helpt ondernemers die ideeën waar te maken en innovatieve technieken die goed zijn voor onze planeet aantrekkelijk te maken voor een groter publiek.

MIA 20 jaar

De MIA is, samen met de Vamil, een van de grootste regelingen van RVO. Maar dat is niet altijd zo geweest. Hans Homan, adviseur bij RVO: “We begonnen in 2000 met maar 4 man aan deze regeling. Er stonden ook nog niet zoveel codes op de Milieulijst. Wij waren verantwoordelijk voor de controle van 15 codes, met name op het gebied van mobiele machines en landbouw.

Nu, 20 jaar later, is de aandacht voor duurzaamheid, circulair ondernemen en het milieu enorm toegenomen. Het Klimaatakkoord heeft een belangrijke stip op de horizon gezet, waar de MIA een bijdrage aan levert.

Milieulijst 2021

Ieder jaar start met een nieuwe Milieulijst. De lijst wordt na intensief beraad en na input van ondernemers, geactualiseerd naar een versie die past bij deze tijd.

Hans Homan: “Ongeveer de helft van ons werk bestaat uit het controleren van meldingen. Daarnaast houden we de beleidsontwikkelingen in de gaten, doen we onze eigen onderzoeken en maken we dankbaar gebruik van de ideeën van ondernemers. Dat is input voor de jaarlijkse actualisatie van de Milieulijst en zo proberen we zo actueel en vooruitstrevend mogelijk te zijn.

Daarnaast is het contact met de opdrachtgever van de MIA, het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de laatste jaren intensiever geworden doordat de ontwikkelingen in de circulaire economie en elektrisch vervoer in een stroomversnelling zijn gekomen en deze technieken een belangrijk onderdeel vormen van de Milieulijst.

Innovatiekracht

Van Veldhoven: “Ik geloof in de innovatiekracht van ondernemend Nederland. Als we de klimaatdoelen willen halen, dan hebben we ondernemers nodig die voor hun productie niet meer afhankelijk zijn van fossiele grondstoffen. Circulair ontwerpen, hergebruik en hoogwaardig recyclen zijn de toekomst. De succesverhalen van de MIA bewijzen dat technologische ontwikkelingen snel kunnen gaan en het verschil kunnen maken voor de leefomgeving van de volgende generaties.

Gebruik maken van de MIA

In de afgelopen 20 jaar hebben talloze ondernemers fiscaal voordeel mogen ontvangen door gebruik te maken van de MIA. Van duurzame boeren tot leasebedrijven van elektrische auto’s, de MIA bedient een breed scala van sectoren. Bekijk een overzicht van inspirerende praktijkverhalen.

Bent u ondernemer en wilt u fiscaal voordelig investeren in milieuvriendelijke technieken? Dat kan met de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil). Het belastingvoordeel kan netto oplopen tot 12%. Met de MIA profiteert u van een investeringsaftrek die kan oplopen tot 36% van het investeringsbedrag. Die aftrek komt bovenop uw gebruikelijke investeringsaftrek.

Share Button