BlackRock: Deze vier sectoren helpen de kringloopeconomie in 2021

Bron
BlackRock

De circulaire economie laat zich niet kisten door corona, blijkt uit het tweede Circular Economy Progress rapport van BlackRock. Het gaat goed met de kringloopeconomie, mede door de toegenomen regelgeving, de shift in consumentenvoorkeuren richting duurzame alternatieven, en bedrijven die zich daaraan aanpassen. BlackRock zet voor beleggers de vier sectoren op een rij met de beste groeikansen.

1. Plastic lijkt misschien een probleem, maar kan ook de oplossing zijn

Aan het begin van de pandemie leek het erop dat single-use plastic weer in zwang raakte, maar die trend is inmiddels gekeerd. De vraag naar mondkapjes is in Europa uit de pan gerezen maar er zijn gelukkig steeds meer bedrijfjes die zich hebben toegelegd op het maken van herbruikbare mondkapjes.

De pandemie bevestigt dat het volledig in de ban doen van plastic niet dé oplossing is om van het “take-make-waste”-consumptiemodel af te komen. Een circulaire economie jaagt initiatieven aan waarbij plastic juist gebruikt wordt om afval te verminderen. Bioplastic in plaats van recyclebaar plastic, bijvoorbeeld, omdat dat laatste uiteindelijk toch vaak in de zee terechtkomt. Veel grote Europese bedrijven spelen daar nu al op in.

2. Technologie stuurt consumenten richting duurzaamheid

Techbedrijven zijn zowel aanjagers van circulaire oplossingen als beïnvloeders van consumentengedrag. We verwachten dat duurzaamheid een steeds grotere factor wordt voor de elektronicasector in het bijzonder, waar dringend behoefte is aan een duurzame en financieel haalbare oplossing voor afgedankte elektronische apparatuur.

Voor ons portefeuille zoeken we bedrijven die zorgen dat er minder afval wordt geproduceerd door middel van hergebruik of recycling. Het aantal apps voor tweedehands goederen groeit, mensen delen steeds meer dingen, maar ook verhuurplatforms nemen in populairiteit toe. Ook het leasen van allerlei apparaten en het terug kunnen geven van goederen aan de leverancier of fabrikant wint terrein.

3. De zorgsector heeft betere infrastructuur nodig

De sub-sector medische apparatuur loop wat dit betreft voorop door het kunstje af te kijken bij de apparaten- en elektronicabranche. Om de beste zorg te kunnen leveren dienen ziekenhuizen altijd de nieuwste en beste apparatuur in huis te hebben. De gebruikscyclus van medische apparatuur is over het algemeen nog korter dan die van consumenten-elektronica. Gelukkig zijn er een aantal grote fabrikanten die de door hun geproduceerde afgedankte medische apparatuur weer ophalen en opknappen voor hergebruik.

4. De kringloopeconomie zit fast fashion op de hielen.

De wereldwijde kledingindustrie heeft de afgelopen twintig tot dertig jaar een ware metamorfose ondergaan door de globalisering en de offshoring van het maakproces. De keerzijde van de medaille is echter dat er steeds meer kleding wordt gekocht en er een enorme textielafvalberg is ontstaan. De stijgende kritiek op dit consumentengedrag zal de transitie naar meer circulaire processen versnellen. Voor onze portefeuille zijn we dan ook op zoek naar kledingmerken en innovatieve bedrijven die aan kop lopen en hun businessmodellen aan het aanpassen zijn aan het systeem van gesloten kringlopen.

Share Button