Belgisch datamanagementbedrijf JUVO zet nieuwe standaard in meten van duurzaamheid samen met ESG-expert Deep Parekh

Het Belgische datamanagementbedrijf JUVO slaat de handen in elkaar met de internationaal gelauwerde ESG-expert Deep Parekh om de duurzaamheid van bedrijven en organisaties op permanente basis te meten (in plaats van sporadisch).

Zowel consumenten als zakenpartners, overheden en investeerders verwachten steeds meer transparantie over de duurzaamheidsinspanningen van bedrijven.

Parekh: “Het doel is om het meten van duurzaamheid net zo evident te maken als ademen of lopen.” Op 16 maart brengt Parekh helderheid over data en duurzaamheid tijdens het gratis JUVO-webinar “Powering your ESG ambitions through data”.

Het bedrijf van de toekomst is duurzaam. Omdat de samenleving dat verwacht. Deep Parekh, bestuurder van Epistemy (dat duurzame strategieën ontwikkelt) en het pan-Europese ESG8, legt uit: “Consumentengerichte bedrijven lopen voorop.

Ze voelen druk van de consument, die ethisch verantwoorde, groene en hernieuwbare producten wil kopen. Dit zorgt voor een sneeuwbaleffect: via gemeenschappelijke schakels in de toeleveringsketen zien we duurzaamheids-initiatieven over sectoren heen.

Als een doppenleverancier voor Danone beter recycleerbaar plastic produceert, dan belandt deze innovatie via dezelfde leverancier ook in de auto-industrie, bijvoorbeeld in autodashboards met een kleinere footprint.

Unilever (bekend van merken als Axe, Persil, Sunlight, Rexona, Cornetto, Knorr, Lipton en Ben & Jerry’s) heeft duurzaamheid (ESG) in zijn hart en ziel gesloten. Het Unilever Sustainable Living Program, opgericht in 2010, stelt sociale en ecologische principes voorop.

Toen een wereldwijde koffieproducent een nieuwe fabriek wilde bouwen om koffiebonen te branden, hebben we aangetoond dat ze haar bandsnelheid kon verhogen door simpelweg de grootte of het formaat van haar verpakkingen aan te passen.

Daardoor viel de noodzaak van een nieuwe fabriek weg, goed voor een besparing van 30 miljoen dollar. Op die manier is de economische duurzaamheid van het bedrijf vergroot.”

ESG (environmental, social, governance) omvat een groep duurzaamheidsstandaarden, die door sociaal bewuste investeerders worden gebruikt om bedrijven te evalueren.

De voorbije jaren is een lange rits definities en standaarden van duurzaamheid gepasseerd, zal ESG overleven? Parekh: “Misschien spreken we straks niet meer over ESG, maar duurzaamheid zal blijven. Consumenten verwachten dat en hebben er ook wat voor over.

Max’s Pizza in New York verkoopt pizza’s die duurder zijn dan de concurrentie, omdat hij zijn personeel een hoger salaris betaalt. Max’s Pizza wil zijn werknemers verzekeren van een goed inkomen, zodat ze geen drie banen moeten aannemen om de rekeningen te kunnen betalen. Het bedrijf is daar open en eerlijk over.

En wat blijkt: klanten vinden het niet erg om wat meer te betalen als beloning voor sociale duurzaamheid. Financiële markten gebruiken ESG als maatstaf om bedrijven te evalueren met het oog op mogelijke aandelenaankopen. De EU en andere overheden creëren intussen regelgeving rond duurzaamheid.”

Het Belgische datamanagementbedrijf JUVO en Parekh adviseren bedrijven en organisaties hoe ze hun duurzaamheid op permanente basis kunnen meten, in plaats van pakweg één keer per jaar.

Zowel consumenten als zakenpartners, overheden en investeerders verwachten steeds meer transparantie over de duurzaamheidsinspanningen van bedrijven. Jan Meskens, teammanager data intelligence van JUVO, verklaart: “We kijken niet enkel naar gestructureerde data in de ERP- en CRM-systemen van een organisatie, maar ook naar verborgen data in documenten, afbeeldingen, logbestanden …

Data scientists halen waarde en betekenis uit deze ongestructureerde data. Bovendien zijn er data die nog niet bestaan. We helpen bedrijven bij het implementeren van applicaties om die nieuwe soorten data op te slaan en te verwerken.

Een dataplatform gekoppeld aan goed databeheer maakt het mogelijk om duurzaamheid continu te meten. We lichten dat uitgebreid toe tijdens ons gratis webinar over duurzaamheid en data.”

JUVO opent een nieuwe wereld voor bedrijven en organisaties, die geen idee hebben van de waarde van de data die ze kunnen genereren.

Parekh: “Als je niet enkel de CO2-uitstoot van je productie, maar ook van je energieverbruik op kantoor en de activiteiten van je leveranciers moet rapporteren, wordt het meten van duurzaamheid ingewikkeld. Nog complexer is het meten van gegevens zoals arbeidscontracten, lonen en extralegale voordelen. Hoe meet je de levenskwaliteit van je medewerkers?

Er moeten nieuwe soorten gegevens worden verzameld. Het doel is om dit net zo evident te maken als ademen of lopen.”

Share Button