Onderzoek Moody’s: meer dan een derde van de bedrijven heeft te maken met verlies van leefgebied

Volgens een vandaag gepubliceerd rapport van Moody’s ESG Solutions hebben wereldwijd meer dan 2.000 beursgenoteerde wereldwijde bedrijven (38%) ten minste één faciliteit die te maken heeft met verlies van leefgebied. Het onderzoek is gebaseerd op een steekproef van 5.300 grote, beursgenoteerde wereldwijde bedrijven. Door gebruik te maken van teledetectiegegevens met hoge resolutie en een database van wereldwijde bedrijfsfaciliteiten, identificeert het rapport welke faciliteiten worden geassocieerd met waargenomen habitatverlies als gevolg van veranderingen in landgebruik, de belangrijkste oorzaak van verlies aan biodiversiteit.

Biodiversiteitsverlies is naar voren gekomen als een zorg voor verantwoordelijke investeerders, financiële toezichthouders en bedrijven wier activiteiten een impact hebben en afhankelijk zijn van natuurlijk kapitaal, waarbij wetenschappers waarschuwen dat de wereld midden in een zesde massale uitsterving zit, aangezien de natuur in ongekende mate achteruitgaat. Het rapport schetst het raamwerk van Moody’s ESG Solutions voor het beoordelen van het biodiversiteitsrisico, dat een basis kan bieden voor het begrijpen van de biodiversiteitsrisico’s van bedrijven in beleggings- en kredietportefeuilles.

“Effecten, afhankelijkheden en bestuur zijn cruciale elementen om rekening mee te houden bij het beoordelen van de biodiversiteitsgerelateerde risico’s van bedrijven”, aldus Emilie Mazzacurati, Global Head of Moody’s Climate Solutions. “Onze analyses zijn bedoeld om de markt transparant te maken over hoe de activiteiten van bedrijven de biodiversiteit kunnen beïnvloeden, hun afhankelijkheid van natuurlijke systemen en in hoeverre bedrijven stappen ondernemen om deze effecten in hun waardeketens te verminderen.”

In haar studie vindt Moody’s een kloof tussen de toezeggingen van de meeste bedrijven en tastbare maatregelen om hun impact op de biodiversiteit te verminderen. Zo maakt 61% van de beoordeelde bedrijven in de zware bouwsector toezeggingen bekend om de biodiversiteit aan te pakken, maar krijgt minder dan 10% van de sector een ‘robuuste’ of ‘geavanceerde’ score voor implementatie.

Download het volledige rapport ‘Integratie van biodiversiteit in een risicobeoordelingskader’. (pdf)

Share Button