Opdrachtgevers MN willen dat oliebedrijf Total sneller CO2-uitstoot reduceert

Partner

PMT, PME en de vermogensbeheerklanten van MN willen dat oliebedrijf Total sneller zijn CO2-uitstoot reduceert. De Nederlandse pensioenfondsen stemmen daarom tijdens de aandeelhoudersvergadering op 28 mei aanstaande tegen de klimaatstrategie van Total.  

De opdrachtgevers van MN erkennen dat het oliebedrijf recent goede stappen heeft gezet op het gebied van duurzaamheid. Toch vinden zij dat Total zijn CO2-uitstoot sneller naar beneden moet brengen. Volgens het Transition Pathway Initiative (TPI) stoot Total in de nieuwe strategie in 2030 62,92 gram CO2e per megajoule uit. PMT en PME, de twee grootste opdrachtgevers van MN, willen dat Total uiterlijk in 2030 minder dan 39,5 gram CO2e per megajoule uitstoot. Dit is in lijn met de doelstellingen van het Parijs-akkoord.

Samen met Meeschaert Asset Management en EOS at Federated Hermes, leidt pensioenbelegger MN (namens PMT, PME en de vermogensbeheerklanten) vanuit het internationale samenwerkingsverband Climate Action 100+  aandeelhoudersgesprekken met Total. Het drietal institutionele beleggers heeft naar aanleiding van die gesprekken vragen en een statement opgesteld. Deze vragen en het statement, die worden gesteund door 36 aandeelhouders met ongeveer 6.800 miljard EUR totaal belegd vermogen, worden digitaal ingediend tijdens de aandeelhoudersvergadering van 28 mei.

MN voert namens PMT, PME en zijn vermogensbeheerklanten verschillende aandeelhoudersgesprekken met bedrijven over hun klimaatstrategie. Als een bedrijf zijn strategie na meerdere gesprekken niet in lijn wil brengen met de doelstellingen van het Parijs-akkoord, kunnen de fondsen besluiten de aandelen in de onderneming te verkopen.

Share Button