Triodos Bank en Groendus zetten samen in op nieuw duurzaam energiesysteem

Triodos Bank verstrekt een miljoenenfinanciering voor een aantal grote zonnecentrales van Groendus. Dankzij de investering wekken 10.500 panelen ruim 3 miljoen kWh per jaar op. Deze financieringsfaciliteit is een vervolg op een eerdere samenwerking tussen Groendus en Triodos Bank. Bovendien zien beide partijen mooie kansen om in de toekomst vaker samen op te trekken rondom oplossingen voor de toenemende onbalans op het energienet.

Unieke grootschalige zonnecarport in Bloemendaal

Dankzij de investering is onder andere een innovatieve zonnecarport gerealiseerd. In Bloemendaal vormen 5.000 zonnepanelen samen de overkapping van twee grote parkeerplaatsen. Vlak naast het strand is parkeergelegenheid voor 800 auto’s. De opwek van de zonnecarport is gelijk aan het verbruik van ruim 600 huishoudens. Ook staan er 30 laadpalen voor elektrische auto’s. Groendus ontwikkelde hiermee de eerste grootschalige publieke zonnecarport van Nederland. De combinatie van parkeerplekken en zonnepanelen vormt een mooi voorbeeld van meervoudig ruimtegebruik.

Duurzame verandering van het Nederlandse energiesysteem

De centrale in Bloemendaal is in eerste instantie een klassieke zonnecentrale. Het op deze manier opwekken van groene stroom is hard nodig voor de duurzame energietransitie. Maar een groeiend aanbod van hernieuwbare energie brengt ook problemen voor het traditionele energienet met zich mee. Er is immers veel meer onvoorspelbare variatie in het aanbod van stroom.

Deze onbalans op het net is een van de grote uitdagingen in de overgang naar een duurzaam energiesysteem. Zowel Triodos Bank als Groendus willen bijdragen aan oplossingen voor de onbalans. Groendus vanuit de technische ontwikkeling, Triodos Bank vanuit de financiering.

Een van de vernieuwende oplossingen voor onbalans is de Groendus Energiemarktplaats. Op deze marktplaats kunnen ondernemers rechtstreeks groene stroom van lokale producenten afnemen, zonder tussenkomst van een traditionele energieleverancier. De in- en verkoop van stroom op het platform gebeurt op basis van gelijktijdigheid: stroom gebruiken op het moment dat het daadwerkelijk wordt opgewekt. Ook de zonnecarport in Bloemendaal wordt binnenkort op de Groendus Energiemarktplaats aangesloten.

René Raaijmakers – Algemeen Directeur Groendus: “Wij streven met Groendus naar 100% schone energie voor heel zakelijk Nederland. Dat doen we onder andere met de realisatie van zonnecentrales. Maar we ontwikkelen ook nieuwe, disruptieve producten die echt bijdragen aan een nieuw energiesysteem. Het is belangrijk voor ons om met partijen samen te werken die onze visie delen. Triodos Bank is zo’n partij. Daarom zien wij Triodos Bank als veelbelovende financieringspartner in onze toekomst.”

Remko de Bie – senior relatiemanager Energie & Klimaat Triodos Bank: “Met de financiering van de zonnecarport in Bloemendaal bevestigt Triodos Bank haar rol als koploper in de duurzame economie. Triodos Bank stond ooit aan de wieg van de financiering van wind- en zonprojecten. Nu deze markten volwassen zijn, richten wij ons steeds meer op innovaties in duurzame energieopwekking. De doelstelling van Groendus om te komen tot een nieuw duurzaam energiesysteem sluit hier naadloos op aan.”

 

 

Share Button