Investering in spin-off WUR impuls voor ontwikkeling van duurzaam alternatief voor palm- en kokosolie

Bron
WUR

Een spin-off van Wageningen University & Research (WUR), Time-travelling Milkman (TTM), ontwikkelt romige, gezonde en duurzame vetingrediënten voor de verbetering van de textuur van zuivelalternatieven. Met haar techniek onttrekt het bedrijf vetdelen uit zaden om daar romige ingrediënten van te maken. Een investering van 550.000 euro door Oost NL en door SHIFT Invest stelt de Wageningse startup in staat om de productie op te schalen, haar product verder te valideren en nieuwe toepassingen te onderzoeken.

Zuivelproductie heeft een grote impact op het milieu en dus is de ontwikkeling van alternatieven erg belangrijk. Om de smaak van die producten op het gewenste niveau te krijgen, wordt momenteel veel gebruik gemaakt van palm- en kokosolie maar deze ingrediënten zijn niet duurzaam. Dimitris Karefyllakis, CEO en oprichter TTM: “We halen veel zuivelalternatieven nu nog uit palmolie. Die moet van ver komen en de productie leidt tot ontbossing van het tropisch regenwoud. Wij kunnen met onze technologie kleine ‘bolletjes’ vet (oleosomen) uit zaden van Europese zonnebloemen halen en zo een lokaal geproduceerd alternatief bieden.” TTM verbetert met haar product de smaak en textuur van plantaardige zuivelalternatieven: “Romigheid komt van vet, niet van eiwit. Alternatieve eiwitbronnen zijn er in overvloed, maar het belang van het vetelement heeft men over het hoofd gezien. De eiwittransitie kan niet slagen als we geen smaakvolle duurzame vetopties aanbieden.”

Investering

Karefyllakis: “We hebben een duidelijk plan hoe we met TTM onze ambities willen realiseren. Dat gaat niet alleen, je hebt partners nodig die je op weg helpen naar de volgende stap. Oost NL en SHIFT Invest ondersteunen ons met kennis, netwerk en financiering waardoor we onze opschaling en commerciële uitrol kunnen realiseren”.

Prof. Dr. Ir. Remko Boom, Food Process Engineering, is de leerstoelhouder van de groep waar Dimitris Karefyllakis promoveerde bij WUR. Hij ondersteunde TTM de afgelopen jaren en ziet dat er nu flinke vooruitgang is geboekt bij het realiseren van het idee dat bij WUR is ontstaan. “We hebben ontdekt dat als we de natuurlijke structuur intact kunnen houden, we betere ingrediënten kunnen maken. Dat kunnen we ook nog eens doen zonder dat we de traditionele oplosmiddelen nodig hebben, maar gewoon door water te gebruiken. Het is fantastisch dat TTM nu in staat is om dit in de praktijk te verwezenlijken. Ik hoop dat dit een nieuwe fase inluidt, waarin we naar duurzamere productie van ons eten kunnen gaan.”

SHIFT Invest, een multi-stage impact fonds, financiert TTM vanuit de subsidieregeling Thematische Technology Transfer (TTT). TTT is opgebouwd rondom een partnerschap met de vier Nederlandse technische universiteiten (WUR, TU/e, UT en TU Delft), TNO en RVO met als doel vroege fase bedrijven met disruptieve technologie, ontwikkeld bij kennisinstellingen, verder te brengen. Maurits Burgering, Programma Directeur TTT Circulaire Technologie bij WUR, is enthousiast over de investering: “Sowieso een geweldige naam: Time-travelling Milkman! Mooi dat we een investering vanuit het TTT thema Circulaire Technologie hebben kunnen realiseren”.

Oost NL financiert vanuit ION+, een innovatiefonds voor mkb’ers in Gelderland dat wordt gefinancierd door een bijdrage uit het Europese subsidieprogramma OP-Oost en een cofinanciering van de provincie Gelderland.

Share Button