UBS AM ontwikkelt raamwerk voor waardebepaling van groene transitie CO2-intensieve industrieën

UBS Asset Management (UBS AM) heeft een raamwerk ontwikkeld dat de economische waarde kwantificeert van de CO2-uitstootvermindering in emissie-intensieve industrieën. De groene transitie van deze vervuilende sectoren kan een positieve financiële waarde opleveren. Het raamwerk kan beleggers helpen om deze bedrijven aan te zetten om hun klimaatdoelstellingen te behalen.

Het model richt zich voornamelijk op de zware industrie. Om de wereldwijde klimaatdoelstellingen te halen, moet de uitstoot van broeikasgassen in deze sectoren aanzienlijk worden verminderd. De productie van materialen uit de zware industrie (aluminium, cement, chemicaliën en staal) is momenteel goed voor ongeveer 20% van de totale wereldwijde CO2-emissies. Hoewel deze sectoren vaak worden aangeduid als onmisbaar en ‘moeilijk af te bouwen’, is aanzienlijke uitstootvermindering hier wel degelijk mogelijk en kunnen dergelijke inspanningen zelfs waardeverhogend werken.

Barry Gill, Head of Investments bij UBS Asset Management: “Zware industrie en andere emissierijke sectoren worden door beleggers vaak genegeerd omdat ze geen bijdragen zouden leveren aan het verkleinen van de CO2-voetafdruk van portefeuilles. Toch is een aanzienlijke vermindering van de uitstoot in deze sectoren mogelijk en verhoogd het de groeicapaciteit. Dit is in de huidige markten een vaak onbegrepen maar uitgelezen kans voor beleggers, én voor het klimaat.”

Raamwerk

Het nieuwe raamwerk van UBS AM kwantificeert de economische waarde van uitstootvermindering door bedrijven, ook wel groene transities genoemd. Uit de resultaten blijkt dat bedrijven die hun uitstoot weten terug te dringen, niet alleen het neerwaartse risico beperken, maar in veel gevallen dus ook opwaarts potentieel hebben.

Het model vormt de basis voor een aantal bedrijfsspecifieke klimaatgerelateerde engagements en stelt hiaten vast in de uitstootreductiedoelstellingen van bedrijven. Hierdoor kunnen beleggers bedrijven die te laks omspringen met hun klimaatdoelstellingen, aansporen om ambitieuzer te zijn.

Adam Gustafsson, Director Quantitative Evidence & Data Science: “Door de waarde van groene transities niet te erkennen, houden beleggers bedrijven indirect tegen om de juiste stappen te ondernemen. Dit raamwerk is gestoeld op wetenschappelijke data en wetenschap om de waarde van de groene transitie te kunnen meten. Hierdoor kunnen beleggers beter de dialoog aangaan met bedrijven over dit onderwerp.”

In de paper ‘The Value of a Green Transition’ (pdf) wordt aan de hand van een casestudy uitgelegd hoe het bedrijf HeidelbergCement van plan is om het komende decennium over te schakelen op een fossielvrije productie.

Foto: UBS

Share Button