Nederlandse startup haalt EUR 1.2mn groeifinanciering op voor uitrol klimaatinvestering platform

Partner

Carbon Equity, het eerste fintech platform ter wereld voor private klimaatinvesteringen, heeft EUR 1.2mn aan groeikapitaal opgehaald bij een aantal prominente angel investeerders en venture capital fondsen, binnen 6 maanden na haar lancering. De ronde werd geleid door 4impact Venture Capital en kent participatie van onder andere Robert Jan van Ogtrop, Heleen Dura van Oord en het Duitse Pirate Impact.

Carbon Equity wil kapitaal van particulieren ontsluiten voor klimaat investeringen in private markten door laagdrempelige toegang te bieden tot private fondsen (met name venture capital en private equity). Carbon Equity richt zich bewust op private markten en niet op investeringen in beursgenoteerde bedrijven. Om de CO2 reductiedoelen te behalen zal er gigantisch veel innovatie nodig zijn om nieuwe CO2 vrije technologie te ontwikkelen en te schalen. Denk daarbij aan de ontwikkeling van vleesvervangers, technologie om CO2 af te vangen en op te slaan, elektrische mobiliteit, CO2 vrij staal etc. De overgrote meerderheid van deze innovatie en transformatie zal plaatsvinden in private markten en gefinancierd worden door venture capital en private equity.

Door de enorme honger van consumenten en bedrijven naar CO2 vrije oplossingen evenals een enorme push vanuit de overheid om te verduurzamen ontstaat hier een ongekende investeringsopportuniteit met zeer aantrekkelijke rendement perspectieven. Bovendien heeft een euro geïnvesteerd in private markten een stuk meer (directe) impact dan in beursgenoteerde bedrijven. Dit komt omdat kleinere bedrijven veel meer afhankelijk zijn van extern kapitaal om hun groeiplannen te realiseren dan grote beursgenoteerde bedrijven.

Private fondsen zijn notoir ontoegankelijk voor particuliere investeerders. Alleen zeer vermogende individuen kunnen de hoge minimum inleg (vaak tussen EUR 1 – 10mn per fonds) opbrengen. Carbon Equity verlaagt deze minimum inleg momenteel naar EUR 100.000. Het doel is om dit zo snel mogelijk verder te verlagen. “Des te lager de minimale inleg, des te meer mensen mee kunnen doen. Op die manier kunnen veel meer mensen hun kapitaal aan het werk zetten met daadwerkelijke impact en tegelijkertijd rendementen behalen die ver boven de beurs liggen” zegt Jacqueline van den Ende, CEO van Carbon Equity.

Carbon Equity richt zich op het “mass-affluent” segment van de markt, particuliere huishoudens met een vermogen tussen EUR 100k tot EUR 10 miljoen. Volgens het Capgemini World Wealth Report heeft dit segment van particulieren wereldwijd een gezamenlijk vermogen van ruim $74 biljoen dollar. Momenteel heeft dit segment vrijwel geen toegang tot private fondsen. “Zeer vermogende mensen en professionele investeerders alloceren juist gemiddeld 16% van hun vermogen aan private fondsen. Dit is waar ze het echte rendement behalen” aldus Jacqueline van den Ende. “Door de barrières om in private fondsen te investeren weg te nemen kunnen we miljarden aan kapitaal in gaan zetten tegen klimaatverandering en meer mensen mee laten delen in de waardecreatie hiervan”

“Wij zien Carbon Equity een belangrijke rol spelen in het democratiseren van private markten” aldus Pauline Wink van 4impact. “Tegelijkertijd kunnen ze op grote schaal kapitaal inzetten tegen klimaatverandering. Carbon Equity maakt slim gebruik van technologie om de kosten van investeren te verlagen en tegelijkertijd een educatie/community platform te ontwikkelen. Wij zijn erg onder de indruk van hun ervaren, complementaire en gedreven team. We kijken uit naar onze samenwerking om gezamenlijk een impactvolle nieuwe fintech te bouwen”.

Carbon Equity is opgericht door een ervaren team van voormalig investeerders en tech ondernemers. De vijf founders zijn Jacqueline van den Ende (voormalig partner Peak Capital en ex. Rocket Internet), Lara Koole (oud partner Philips Ventures), Jeff Gomez (ex Ecochain), Tim Molendijk (oprichter van o.a. SmartPR, Nouncy en Journa) en Liza Rubinstein Malamud (ex McKinsey).

De groeifinanciering zal worden aangewend om de uitrol van Carbon Equity internationaal te versnellen. Carbon Equity zal zich primair toeleggen op het ontwikkelen van het tech platform, het aanhaken van top fondsen en het opbouwen van haar klantenbestand. In juli is het platform al van start gegaan met een eerste fonds, het 2150 Urban Tech Sustainability fonds wat investeert in technologie die bijdraagt aan het verduurzamen van steden. Binnenkort wordt een nieuw fonds aangekondigd.

“We zijn er klaar voor om de markt op te gaan en nu zo snel mogelijk zoveel mogelijk kapitaal in klimaat technologie te gaan investeren. We hebben geen tijd te verliezen!”

Over Carbon Equity

Carbon Equity is het eerste klimaat investering platform ter wereld wat particuliere investeerders laagdrempelige toegang biedt tot private klimaat tech fondsen. De ambitie van Carbon Equity is om de transitie naar een fossielvrije economie te versnellen door samen met miljoenen mensen miljarden in klimaat technologie te investeren. Carbon Equity voorziet in de snelgroeiende vraag naar investeringen die tastbare en directe klimaat impact hebben, en een aantrekkelijk rendementsprofiel. Carbon Equity is opgericht in 2021 door een team van ervaren ondernemers en investeerders

Share Button