LeydenJar Technologies haalt 22 miljoen euro op voor doorontwikkeling duurzame superbatterij

Start-up bedrijf LeydenJar Technologies heeft in een nieuwe investeringsronde 22 miljoen euro opgehaald. De financiële injectie is nodig om technologie verder door te ontwikkelen en op te schalen. Hiermee bereidt LeydenJar zich voor op massaproductie tegen een competitieve prijs. De technologie van LeydenJar zorgt voor batterijen met 70% meer energieopslag dan de beste batterijen die nu in de markt aangeboden worden. Dit maakt een veel grotere actieradius van elektrische auto’s mogelijk, een smartphone die minder vaak aan de lader hoeft en binnenkort zelfs dat vliegtuigen elektrisch kunnen vliegen. Het uiteindelijke doel is de energietransitie te versnellen met innovatieve batterijtechnologie.

Met deze nieuwe financiële injectie kan de start-up de technologie verder ontwikkelen, het product klaarmaken voor massaproductie en besparen op de kostprijs. LeydenJar haalde het bedrag op bij Nederlandse en Amerikaanse durfinvesteerders en kreeg een extra steun in de rug van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland met een subsidie van ruim 5 miljoen euro.

85% lagere footprint

Batterijen met een hoge energiedichtheid zijn o.a. nodig voor de elektrificatie van de automobiel branche. Met de batterijtechnologie van LeydenJar kan een elektrische wagen wel 70% meer afstand afleggen voordat hij weer aan het stopcontact moet. Ook is de batterij geschikt voor snelladen, zodat je binnen een kwartier weer op de weg bent. Onderscheidende bijkomstigheid is dat het maakproces van deze batterijen ook nog eens fors duurzamer is dan van ‘gewone’ li-ion (oplaadbare) batterijen en er dus veel minder CO2 bij vrij komt tot wel 85%.

Oprichter en directeur Christian Rood: ”Met deze investering kunnen we een grote stap maken in het versnellen van de energietransitie, omdat batterijtechnologie nog vaak de bottleneck is voor de elektrificatie van auto’s en vele andere toepassingen. In de toekomst zullen we steeds meer gebruik maken van allerlei toepassingen van batterijen. Dan is het dus ook extra noodzakelijk dat de ze op een duurzame manier worden geproduceerd. We zijn er trots op een sterk consortium aan investeerders aan ons te hebben kunnen binden en kijken er naar uit om deze technologie samen met onze klanten verder te ontwikkelen. Op naar de superbatterij!”

Groei

Sinds LeydenJar in 2016 vanuit TNO is ontstaan zet zij vol in op groei en doorontwikkeling van de technologie. Hierbij is het vergroten van de levensduur van de batterij een cruciale volgende stap in de ontwikkeling, alsmede het opschalen van de fabriek in Eindhoven. Bovendien heeft het techbedrijf mensen nodig om die ontwikkeling te kunnen maken. Werken er nu nog zo’n 20 mensen bij het bedrijf, door deze investering verwacht LeydenJar over 1,5 jaar naar ten minste 70 fte door te groeien.

Toetreders in deze Series A investeringsronde zijn YARD ENERGY, Catalus Capital, Invest-NL, ING Sustainable Investments en Somerset Capital Partners. Bestaande investeerders (onder anderen BOM en DOEN participaties) investeren ook verder.

Share Button