Pieter van der Gaag nieuwe voorzitter IMVO pensioenconvenant

Pieter van der Gaag is de nieuwe voorzitter van het Convenant Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Beleggen Pensioenfondsen. In het convenant werken pensioenfondsen, de Pensioenfederatie, ngo’s, vakbonden en de overheid samen om inzicht te krijgen in internationale investeringsketens en misstanden aan te pakken die milieu en samenleving raken.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen zit in het DNA van Pieter van der Gaag, die onder meer managementfuncties heeft bekleed bij bedrijven en organisaties als de Nederlandse Financierings-maatschappij voor Ontwikkelingslanden (FMO), de Natural Capital Coalition, de International Union for Conservation of Nature, ANPED – Northern Alliance for Sustainability en Triodos Investment Management. Hij is nu actief met een eigen consultancy op het gebied van duurzaamheidsvraagstukken, lid van het Urgenda Platform en directeur van de Ecosystem Restoration Camps Foundation. “Het beleggingsbeleid van de pensioenfondsen speelt een belangrijke en zichtbare rol in de transitie naar een echt duurzame economie. Een economie waarin de zorg voor het klimaat, biodiversiteit, armoedebestrijding en mensenrechten vanzelfsprekend zijn. Samenwerking tussen de verschillende belanghebbenden zie ik als de sleutel in die transitie. Als voorzitter zet ik mij hier vol overtuiging voor in,” aldus Van der Gaag.

Pieter van der Gaag volgt Femke de Vries op die bijna drie jaar voorzitter van het convenant is geweest. Hij is tevens onafhankelijk voorzitter van het internationaal MVO-convenant voor de natuursteensector (Initiatief TruStone). Van der Gaag heeft gestudeerd in de Verenigde Staten en aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar hij zijn master International Policy Studies behaalde.

Over het Convenant

Het Convenant Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Beleggen Pensioenfondsen is december 2018 van start gegaan en heeft een looptijd van vier jaar. Het is ondertekend door meer dan 80 pensioenfondsen, de Pensioenfederatie, zes ngo’s, drie vakbonden en drie ministeries. De deelnemende pensioenfondsen zijn samen goed voor zo’n 1.400 miljard euro belegd vermogen: meer dan 90 procent van het totale door Nederlandse pensioenfondsen belegd vermogen. Doel is het bevorderen van internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen bij de pensioenfondsen. De partijen werken samen onder leiding van een onafhankelijk voorzitter, de SER faciliteert deze multi-stakeholder samenwerking.

Share Button