Zalando investeert in Infinited Fiber en geeft nieuwe impuls aan circulaire mode

Bron
Zalando

Zalando, Europa’s toonaangevende platform voor mode en lifestyle, investeert in de circulaire mode- en textieltechnologiegroep Infinited Fiber Company. De investering is onderdeel van een financieringsronde die geleid werd door H&M Group. Infinited Fiber Company gebruikt de investering om de bouw van haar belangrijkste fabriek in Finland voor te bereiden. Het bedrijf ziet een de sterk toenemende vraag vanuit wereldwijde mode- en textielbedrijven naar de door Infinited Fiber Company’s geregenereerde textielvezel, Infinna™.

Infinited Fiber Company’s technologie zet grondstoffen op basis van cellulose, zoals textielafval dat hoofdzakelijk uit katoen bestaat, om in Infinna™. Deze stof is een uniek, premium geregenereerde textielvezel met het natuurlijke en zachte gevoel van katoen. Infinna™ is biologisch afbreekbaar, bevat geen microplastic en aan het einde van de levensduur kunnen de kledingstukken van Infinna™met ander textielafval worden gerecycled. Beide bedrijven hebben ook een intentieverklaring ondertekend waarin staat dat Zalando in de toekomst grondstoffen aan Infinited Fiber Company levert en de geregenereerde Infinna™-vezel voor de productie van private labels gebruikt.

Zalando Co-CEO David Schneider: “We willen onderdeel zijn van de oplossing voor een duurzamere mode-industrie. Met de investering in Infinited Fiber Company starten we een samenwerking met een innovator op het gebied van circulaire technologie. Dit maakt het mogelijk om het aandeel van materiaal dat gerecycled wordt tot nieuw textiel in de industrie te vergroten. Momenteel is dit aandeel slechts één procent.”

Als onderdeel van haar duurzaamheidsstrategie heeft Zalando zich de doelstelling gesteld de beginselen van circulariteit toe te passen en de levensduur van ten minste 50 miljoen modeproducten te verlengen door circulaire opties te bieden aan klanten en hiermee gedragsverandering te stimuleren. Een belangrijk onderdeel van Zalando’s ambitie om een volledig circulair bedrijf te worden, is samenwerken met experts en partners om circulaire diensten en oplossingen te testen en op te schalen ter ondersteuning van stelselmatige verandering binnen de mode-industrie.

Zalando werkte al samen met het duurzame mode-innovatieplatform Fashion for Good en de Berlijnse startup circular.fashion om de redeZIGN for Circularity capsulecollectie te ontwikkelen, en met de Ellen MacArthur foundation om een circulaire economie in de mode te versnellen.

Elk jaar wordt wereldwijd meer dan 92 miljoen ton textielafval geproduceerd en het grootste deel daarvan belandt op stortplaatsen of in verbrandingsovens. Tegelijkertijd neemt de vraag naar textielvezels toe. De NGO Textile Exchange schat dat de wereldmarkt voor textielvezels 30% zal groeien naar 146 miljoen ton in 2030 van 111 miljoen ton in 2020. Infinited Fiber Company’s vezelregeneratietechnologie, die meerdere celluloserijke afvalstromen als grondstof kan gebruiken, biedt een oplossing om verspilling van afval tegen te gaan en de druk van de textielindustrie op de beperkte natuurlijke hulpbronnen van de planeet te verminderen.

Share Button