StartGreen Capital & Evenpar investeren in internationale energietransitie

Partner

Per 1 september werken StartGreen Capital en Evenpar samen om infrastructurele projecten voor hernieuwbare energie in opkomende markten te financieren. Dit nieuwe partnerschap richt zich in eerste instantie op de Afrikaanse energietransitie.

Opkomende markten die inspelen op de toegenomen vraag naar energie, het circulaire gebruik van beschikbare grondstoffen en de inzet van EU-technologie, bieden een aantrekkelijk potentieel voor impactinvesteringen. Volgens het International Renewable Energy Agency (IRENA) is de energievraag van het Afrikaanse continent tegen 2040 verdubbeld. Daarom richt de samenwerking zich op investeringsmogelijkheden die efficiënt gedecentraliseerde energie produceren met technologieën zoals afvalrecycling, waste-to-energy, biogas en biobrandstoffen.

Investeringsmogelijkheden Afrika

Peter Nyeko, CEO Mandulis Energy (een Oegandese projectontwikkelaar voor hernieuwbare energie), benadrukt: “De energietransitie gaat een essentieel onderdeel vormen van de infrastructurele groei in Afrika, met name in Oost-Afrika. Het biedt investeringsmogelijkheden voor standaardtechnologie-projecten én voor investeerders die rendement willen combineren met impactrealisatie. De markt biedt ruimte voor groei. Daarnaast hebben veel Oost-Afrikaanse industrieën en steden te maken met vergelijkbare uitdagingen.”

Nieuw partnerschap

StartGreen Capital is een van de grootste impact-fondsmanagers in Nederland met meer dan €450 miljoen beheerd vermogen. Ze gelooft dat de transitie naar een duurzame economie in gang wordt gezet door impact-ondernemers: ondernemers met visie, drive en lef. Evenpar is een specialist in projectontwikkeling met diepgaande kennis van projectdynamiek, financiële structurering, technologie en opkomende markten.

Solide rendement

Samen beogen ze te investeren in projecten die bewezen en goed te onderhouden technologieën gebruiken, en die steunen op langetermijn-leveringsovereenkomsten en kredietwaardige afnamecontracten (met overheden of industrie). Deze aanpak minimaliseert risico’s op het gebied van technologie, grondstoffen, bevoorrading en afname en resulteert in goede operationele prestaties en stabiele kasstromen op de lange termijn. Deze strategie, gecombineerd met een gemengde financieringsstructuur, leidt tot een solide financieel rendement.

Pjotr Schade – Managing Partner van Evenpar General Partner: “Deze samenwerking is een powerhouse voor impact-investering in opkomende markten doordat we het beste van twee werelden combineren. StartGreen Capital is echt de kampioen in impactfondsbeheer, met haar indrukwekkende staat van dienst en haar ondernemende benadering van kansen. Dit partnerschap stelt Evenpar in staat zich te concentreren op waar wij goed in zijn: het ontwikkelen van en investeren in projecten met een stabiel rendement en een hoge impact, ondersteund door StartGreen Capital. Dit biedt investeerders een concurrerend rendement en de zekerheid van fondsstabiliteit.’’

Impact op duurzame ontwikkelingsdoelen

Het partnerschap investeert met als doel zowel financieel rendement te genereren als sociale en ecologische impact. Met een combinatie van financiële, investerings- en technische kennis, financiert het projectontwikkelingssteun, technische begeleiding, technologieontwikkeling en scholing. Zo voegt het waarde toe aan projecten die laagwaardige beschikbare grondstoffen efficiënt kunnen verwerken tot hoogwaardige energie-output in Afrika. Dit alles resulteert in een positieve bijdrage aan SDG 7 (betaalbare en duurzame energie), SDG 8 (eerlijk werk en economische groei) en SDG 11 (duurzame steden en gemeenschappen).

Share Button