Rabobanks agroforestry carbon removal units gecertificeerd door Plan Vivo

Bron
Rabobank

Door de ondersteuning van boslandbouwprojecten op het zuidelijk halfrond draagt het Acorn-initiatief van Rabobank bij aan wereldwijde voedselzekerheid. Certificering van de Acorn carbon removal units door Plan Vivo Foundation is een volgende stap in de missie van Acorn om het levensonderhoud van 15 miljoen kleine boeren te verbeteren door ze te helpen duurzame boslandbouwpraktijken te implementeren. De boeren verdienen aan hun gewassen en aan CO2-opslag. Tot wel 90% van de opbrengsten van dit initiatief komt direct ten goede aan de kleine boeren en hun lokale gemeenschappen, in de vorm van noodzakelijke investeringen in boslandbouw voor de overgang naar duurzame voedselproductie op grote schaal in ontwikkelingslanden.

“Met Acorn helpen we kleine boeren op het zuidelijk halfrond om duurzamer te boeren. Boslandbouw, het planten van verschillende bomen in combinatie met landbouwgewassen, verbetert de gewasproductiviteit, diversifieert de voeding, vergroot de biodiversiteit en maakt boeren minder afhankelijk. Het stimuleert sociaaleconomische ontwikkelingen in lokale gemeenschappen en gaat tegelijkertijd klimaatverandering tegen”, verduidelijkt Eline Kajim, Head of Certification bij Acorn.

Aan de basis van het certificeringsproces staat de recent ontwikkelde Acorn-standaard: de eerste standaard voor kleinschalige boslandbouw in de koolstofkredietmarkt. De Acorn-standaard beschrijft de vereisten voor de certificering van kleinschalige boslandbouwprojecten. De projecten verbeteren de leefomstandigheden van kleine boeren en kunnen op grote schaal worden toegepast om klimaatherstel te versnellen.

Plan Vivo Foundation, een bekende onafhankelijke certificeerder, heeft de standaard officieel goedgekeurd. “Deze nieuwe standaard en de samenwerking met Plan Vivo geven boslandbouwprojecten de kans om op te schalen en meer kleine boeren te bereiken”, vervolgt Kajim. “Met meer dan 25 jaar ervaring heeft Plan Vivo belangrijke kennis van de lokale situatie ter plaatse. De certificering is vergelijkbaar met de controle van de betrouwbaarheid van financiële overzichten van ondernemingen, alleen gaat het nu om de kwaliteit en betrouwbaarheid van de carbon removal units. Deze certificering geeft ondernemingen de verzekering dat de removal units betrouwbaar zijn. Ondernemingen waarderen het dat onze methode extra aandacht besteedt aan transparantie en klimaatgelijkheid.”

Het certificeringsproces voor de carbon removal units van Acorn wordt jaarlijks gecontroleerd door Plan Vivo. Als partner en certificeerder blijft Plan Vivo nauw samenwerken met het team van Acorn. Keith Bohannon, CEO van Plan Vivo: “We zijn verheugd over de samenwerking met Rabobank om het Acorn-initiatief goed van de grond te krijgen. Onze werkwijze wordt internationaal gewaardeerd vanwege onze participatieve benadering en aandacht voor ethische en eerlijk verhandelde klimaatdiensten. Wij stellen eisen aan de eerlijke en transparante verdeling van opbrengsten, om te waarborgen dat een groter aandeel van de opbrengsten terechtkomt bij diegenen die het het hardst nodig hebben. Acorn helpt ons om op te schalen. De innovatieve aanpak van Acorn voor het monitoren en rapporteren van boslandbouwprojecten geeft miljoenen boeren toegang tot koolstoffinanciering, vergroot de klimaatbestendigheid en biedt voordelen voor de natuur, het klimaat en gemeenschappen.”

Share Button