Yandex toegevoegd en ABN AMRO verwijderd uit de Dow Jones Sustainability World Index 2021

S&P Dow Jones Indices (“S&P DJI”),  heeft gisteren, na het sluiten van de beurs in de VS, de resultaten bekend gemaakt van de jaarlijkse aanpassingen in de samenstelling van de Dow Jones Sustainability Indices (DJSI). Yandex (een in Nederland gevestigde Russische internetonderneming) werd in de DJSI World Index toegevoegd en ABN AMRO werd uit deze index verwijderd. Er deden 24 Nederlandse ondernemingen mee met de kwalificatie dit jaar (57% van de uitgenodigde ondernemingen).

De DJSI is een familie van marktkapitalisatie gewogen indices die de prestaties meten van bedrijven op basis van criteria op het gebied van milieu, maatschappij en governance (ESG). De DJSI werd gelanceerd in 1999 inclusief  de Dow Jones Sustainability ™ World Index (DJSI World)  en behoorde tot de allereerste reeks wereldwijde indices die de grootste en meest toonaangevende indices volgden duurzaamheidsgedreven beursgenoteerde ondernemingen. De DJSI World bestaat bijvoorbeeld uit koplopende bedrijven wereldwijde op het gebied van duurzaamheid zoals geïdentificeerd door SAM, nu een onderdeel van S&P Global en vertegenwoordigt de top 10% van de grootste 2.500 bedrijven in de S&P Global Broad Market Index gebaseerd op economische en ESG-factoren op de lange termijn.

Er zijn 11 (semi) Nederlandse ondernemingen opgenomen in de DJSI World Index:  Ahold Delhaize, Air France-KLM, ASML, ASR Nederland, KPN, NN Group, Philips, PostNL, Randstad, Signify en Yandex. Yandex werd toegevoegd en ABN AMRO werd uit deze index verwijderd.

Ook zijn er 11 (semi) Nederlandse ondernemingen opgenomen in de DJSI Europe Index: ABN AMRO, Ahold Delhaize, Air France-KLM, ASML, ASR Nederland, DSM, KPN, Philips, PostNL, Prosus en Signify. Prosus, Signify en ASR Nederland werden toegevoegd. NN Group, SBM Offshore, Vopak en Wereldhave werden uit deze index verwijderd.

Share Button