Achmea IM introduceert aandelenfonds opkomende markten op basis van MVB-beleid

Bron
Achmea IM

Achmea Investment Management heeft het beleggingsbeleid van het Achmea IM Emerging Markets Equity Fund aangescherpt op het gebied van maatschappelijk verantwoord beleggen. Het resultaat is een nieuw fonds dat uitsluitend belegt in ondernemingen in opkomende markten die goedgekeurd zijn vanuit het Achmea IM MVB-beleid. Hierdoor is circa 5% van de ondernemingen van het reguliere universum uitgesloten, wat resulteert in een afname in de uitstoot van CO2 van ruim 40% en aanzienlijk betere ESG-ratings.

Met dit nieuwe Achmea IM Emerging Markets Equity Fund wil Achmea Investment Management een vooruitstrevender ESG-beleid hanteren voor het beleggen in aandelen in opkomende markten. Het fonds sluit onder andere (staats)deelnemingen van controversiële landen uit zoals Saudi Arabian Oil Company bekend onder de naam Saudi Aramco. Ook de Saudi National Bank is uitgesloten. Daarnaast sluit het fonds structurele schenders van de UN Global Compact uit, zoals de Braziliaanse ondernemingen Electrobas en Vale. Naast uitsluitingen is het Achmea IM engagement- en stembeleid van toepassing.

“Ons MVB-beleid is erop gericht om de meest controversiële bedrijven en landen uit te sluiten, en door middel van active ownership invloed uit te oefenen op beleid gericht op het realiseren van maatschappelijke impact”, aldus Annette van der Krogt, Hoofd Verantwoord Beleggen bij Achmea IM. “Met een fund-of-fund is dat niet mogelijk want dan wordt er rechtstreeks doorbelegd in het fonds van een externe manager. In het mandaat zoals we dat nu hebben opgesteld kan dat wel. Ook verwachten we dat dit fonds een belangrijke rol gaat spelen in het realiseren van onze klimaatambitie om de absolute CO2-voetafdruk in 2030 met minimaal 50% te reduceren ten opzichte van 2015”.

Het fonds speelt ook in op de wens van Nederlandse pensioenfondsen om meer ESG-gedreven te beleggen in opkomende markten. “We hebben een uitgebreide search gedaan voor de best passende oplossingen voor onze pensioenfondsklanten”, aldus verantwoordelijk Portefeuille Manager Stijn ter Haar. “Een fonds dat voldoet aan de MVB-ambities voor onze klanten bleek niet voorhanden. Daarom hebben we ons bestaande fund-of-fund omgeturnd naar een mandaatoplossing. Waardoor we nu zelf rechtstreeks beleggen in bedrijven in opkomende markten die wel voldoen aan ons MVB-beleid en onze ambitie op dit gebied”.

Het Achmea IM Emerging Markets Equity Fund is van start gegaan met een totaal fondsvermogen van ruim € 620 miljoen. De uitvoering van dit passieve fonds is uitbesteed aan BlackRock.

Share Button