Standard Chartered Bank koopt 16.000 carbon removal units van het Acorn-initiatief van Rabobank om CO2-uitstoot te compenseren

Bron
Rabobank

Standard Chartered Bank heeft 16.000 carbon removal units aangeschaft van het Acorn-initiatief van Rabobank om een deel van zijn CO2-uitstoot in 2021 te compenseren De Acorn carbon removal units zijn afkomstig uit boslandbouwprojecten van kleine boeren in verschillende ontwikkelingslanden en bieden Standard Chartered een ongeëvenaard inzicht in wanneer, waar en door wie hun uitstoot is gecompenseerd.

De carbon removal units van Acorn worden geleverd door zo’n 4.000 kleinschalige boerenbedrijven in Oeganda, Tanzania en Ivoorkust, met ondersteuning van de lokale partners Solidaridad in Oeganda, Kaderes in Tanzania en FarmStrong in Ivoorkust. De boeren hebben recentelijk inheemse schaduwbossen geplant, die de productiviteit beschermen van hun koffie- en cacaoplanten en fruitbomen zoals avocado’s, sinaasappels en mango’s. De daadwerkelijk gegenereerde biomassa over het afgelopen jaar wordt gemeten met satelliettechnologie voor monitoring, en vertaald naar carbon removal units, die overeenkomen met één ton CO2 die is verwijderd uit de atmosfeer. Voor de kleine boerenbedrijven zijn de extra inkomsten bijzonder welkom en ook nodig voor de snelle overstap op duurzamere landbouwmethoden. Dit stelt de boeren in staat om hun klimaatbestendigheid te verbeteren en bij te dragen aan een gezonder ecosysteem – en natuurlijk aan hun gezinsinkomens.

Samenwerken met kleinschalige boeren in Afrika en Zuid-Amerika

Standard Chartered is het eerste grote bedrijf dat gebruik maakt van deze nieuwe aanpak van Rabobank. Wiebe Draijer, CEO van de Rabobank: “Deze transactie vormt de eerste opschaling van ons Acorn-aanbod, na de eerste pilot-transacties eerder dit jaar. Als bank die sterk verbonden is met de voedsel- en landbouwsector, hebben we een unieke mogelijkheid om de beweging op gang te brengen die noodzakelijk is voor verandering. We zien het als onze missie om samen te werken met grote en kleine boeren aan de ene kant en bedrijven aan de andere kant, om de CO2-uitstoot te verminderen en CO2 te verwijderen uit de atmosfeer. We verwachten van alle Acorn-klanten dat ze een openbare strategie hebben om hun CO2-voetafdruk te verkleinen, in overeenstemming met de klimaatdoelen van Parijs. En we zullen onze klanten ondersteunen om klimaatpositief te worden.”

Vrijwillige CO2-compensatie

Standard Chartered koopt vrijwillig hoogwaardige carbon credits om de uitstoot van zijn activiteiten te compenseren. De Britse bank heeft als doel om voor 2030 klimaatneutraal te werken. In 2020 heeft de bank zijn voetafdruk al met 37% weten te verkleinen. Bill Winters, CEO van Standard Chartered en voorzitter van de Taskforce on Scaling Voluntary Carbon Markets, legt uit hoe de bank te werk gaat: “In onze race naar neutraliteit hebben we onszelf uitgedaagd om ambitieuzer te worden. Behalve de netto-uitstoot van nul in 2030 voor onze activiteiten, compenseren we ook onderweg hiernaartoe onze resterende CO2-emissies. De reden hiervoor is simpel: wij geloven dat dit het juiste is om te doen. De gecertificeerde credits van Acorn voor CO2-afvang die we vandaag hebben gekocht, vertegenwoordigen broeikasgassen die dit jaar zijn afgevangen door gemeenschappen in ontwikkelingslanden waar we actief zijn. We hebben de hoop dat de beschikbaarheid van dit soort kwaliteitsprogramma’s in de markt voor vrijwillige CO2-compensatie ervoor zorgt dat steeds meer bedrijven hun inspanningen voor directe terugdringing van hun uitstoot aanvullen met een compensatie van hun resterende emissies. Hierdoor komen miljarden euro’s daar terecht waar ze het hardste nodig zijn.”

Share Button