Rabobank en Triodos Energy Transition Europe Fund investeren in GIGA Storage

GIGA Storage start met de bouw van de grootste batterij van Nederland: GIGA Buffalo. Deze elektriciteitsopslag krijgt een vermogen van 25 MW en een capaciteit van 48 MWh. De hoeveelheid energie die jaarlijks in de batterij kan worden opgeslagen is te vergelijken met het jaarlijkse energieverbruik van ruim 9 duizend huishoudens. Met GIGA Buffalo is het mogelijk om de vraag naar en het aanbod van groene energie met elkaar in balans te brengen. Daarnaast kan er meer groene energie op het elektriciteitsnet worden geplaatst en draagt de batterij bij aan het terugdringen van congestie.  De capaciteit van de GIGA Buffalo wordt ruim zes keer zo groot als de huidige GIGA Rhino batterij. Eneco gaat de batterij langjarig huren van GIGA Storage en inzetten voor haar energiediensten. De financiële sponsors voor dit project zijn Rabobank en Triodos Energy Transition Europe Fund.

De bouw van GIGA Buffalo gaat in januari 2022 van start, zodat de batterij na de zomer van 2022 operationeel is. Vanaf dat moment zal GIGA Buffalo maximaal 23 duizend ton CO₂ per jaar gaan besparen. GIGA Buffalo is een project van GIGA Storage B.V., ontwikkelaar, investeerder en manager van energie-opslagsystemen.

Ruud Nijs, CEO van GIGA Storage: “Het ultieme doel is om de fossiele centrales uiteindelijk te kunnen uitschakelen. Onze ambitie is om het grootste duurzame elektriciteitsopslagbedrijf van Europa te worden. Door de steun van Rabobank en Triodos Energy Transition Europe Fund en door de goede samenwerking met Eneco zijn wij nu in staat om deze stap naar nog grotere energieopslag te nemen. Sommige van de hierop volgende batterijen zullen wederom groter gaan worden en aan meerdere partijen verhuurd gaan worden.”

Marc Schmitz, Hoofd Project Financiering Duurzame Energie Europa Rabobank: “Na enkele batterijen te hebben gefinancierd in de Verenigde Staten is Rabobank trots om nu ook de grootste batterij van Nederland te mogen financieren. Een mooi resultaat als gevolg van een zeer prettige samenwerking met GIGA Storage en Triodos Energy Transition Europe Fund. Wij kijken uit naar de verdere ontwikkeling van batterijen in Nederland aangezien meer elektriciteitsopslag noodzakelijk is voor een succesvolle energietransitie.”

Vincent van Haarlem, Fund Manager Triodos Energy Transition Europe Fund: “Triodos Investment Management ziet het financieren van opslagcapaciteitsprojecten als een bredere verantwoordelijkheid in de energietransitie. Triodos Energy Transition Europe Fund heeft daartoe 1,5 jaar geleden een eerste stap gezet met de financiering van haar eerste utility scale batterijsysteem, te weten GIGA Rhino. De goede samenwerking met GIGA Storage en de Rabobank heeft ons het vertrouwen gegeven nu de volgende stap te zetten met een investering in GIGA Buffalo, de grootste batterij van Nederland. Met de bouw van deze batterij realiseert GIGA Storage wederom een belangrijke mijlpaal in de Nederlandse energietransitie.”

Share Button