NoPalm Ingredients haalt EUR 1 Mn groeikapitaal op

NoPalm Ingredients, een BioTech Start-up die microbiële olie maakt op basis van zijstromen om palmolie te vervangen als ingrediënt in voeding, cosmetica en detergenten, kondigde vandaag aan dat het een investering van € 1M heeft opgehaald in een eerste financieringsronde. Green Creators, Future Food Fund en ICOS Capital hebben zich bij de ronde aangesloten, evenals een groep angel investors.

NoPalm Ingredients heeft als missie om palmolie als ingrediënt in voeding, cosmetica en schoonmaakartikelen te vervangen door een hoogwaardig lokaal, circulair en duurzaam alternatief te produceren. Hiermee wil No Palm Ingredients het tropisch regenwoud redden voor toekomstige generaties. Het verbouwen van palmpitten op plantages in voornamelijk tropische gebieden is wereldwijd een van de meest kostenefficiënte manieren om plantaardige olie te produceren. Daarom is het aantal palmplantages de laatste jaren explosief gegroeid. Jammer genoeg heeft dit geleid tot een reeks toenemende milieu- en sociale problemen. De palmolieproductie is verantwoordelijk voor aanzienlijke hoeveelheden CO2 emissies en afname van het leefgebied van bedreigde soorten. Bovendien is de plaatselijke bevolking vaak het slachtoffer van onderdrukking en landroof. NoPalm Ingredients heeft een oplossing bedacht voor dit probleem. Het past fermentatietechnologie toe om microbiële olie te “brouwen” dat vergelijkbare eigenschappen heeft als palmolie, waardoor het palmolie kan vervangen als ingrediënt in voeding, cosmetica en schoonmaakartikelen.

NoPalm brouwt zijn microbiële olie door verschillende nevenstromen als grondstof te fermenteren, zoals bijvoorbeeldaardappelschillen, afgekeurde groenten en suikerbietenloof. Na het fermentatieproces wordt de olie gescheiden van de biomassa en B2B als ingrediënt verkocht aan cosmetica-, voedings- en wasmiddelenbedrijven. De biomassa die overblijft, wordt teruggebracht in de waardeketen, waardoor de microbiële olie een echt circulaire en duurzame oplossing is.

Vergeleken met palmolie heeft de microbiële olie van NoPalm Ingredients een aanzienlijk lagere CO2 footprint, zonder dat dit ten koste gaat van de habitat van wilde dieren of het welzijn van de lokale bevolking.

NoPalm Ingredients is actief op zoek naar strategische partnerschappen om onze ambitie te verwezenlijken om palmolie te vervangen als ingrediënt in voeding, cosmetica en detergenten.

“Ondanks het dominante gebruik van palmolie in cosmetica, voeding en schoonmaakartikelen, horen we vaak van klanten dat ze op zoek zijn naar alternatieven die betrouwbaarder en duurzamer zijn dan palmolie,” aldus Lars Langhout, CEO en medeoprichter bij NoPalm Ingredients. “Met NoPalm Ingredients streven we ernaar om aan die hun behoeften te voldoen en tegelijkertijd de wereld een betere plek te maken.”

“De olie die door onze gisten wordt geproduceerd lijkt opmerkelijk veel op plantaardige oliën zoals palm, zonnebloem en kokos”, zegt CTO en medeoprichter, Jeroen Hugenholtz. “Onze gisten bevatten grote hoeveelheden olie, veel meer dan de oliehoudende gewassen, waardoor de totale olieproductie veel efficiënter en minder energie-intensief is dan bij plantaardige oliën. Bovendien hebben we het grote voordeel dat ons microbiële – fermentatie – proces afstembaar is waardoor de productie van hardere of zachtere oliën mogelijk is, afhankelijk van de behoefte van de klant of de toepassing.

Jeroen Naus van Green Creators, een Nederlandse seed investeerder: “We waren meteen erg enthousiast over de belofte van een palmolievervanger voor grote wereldwijde sectoren, wetende welke verwoestende effecten de palmoliesector kan hebben op natuur en mens. Het hergebruiken en opwaarderen van organisch afval past precies in onze duurzaamheidsdoelstellingen met onze investeringen en zakelijke ondernemingen. NoPalm Ingredients heeft het juiste product, oprichtersteam en markttiming om hier een wereldwijd succes van te maken naar onze mening.”

Jaap Strengers van Future Food Fund zei: “een veelbelovende technologie toegepast op het oplossen van een van de belangrijkste milieuproblemen wereldwijd, in combinatie met een sterk oprichtersteam, is wat ons heeft doen besluiten om te investeren in NoPalm Ingredients. We zijn verheugd om het bedrijf te ondersteunen en kijken ernaar uit om hen te helpen de komende jaren op te schalen.”

Nityen Lal, ICOS Capital, Europese groei-investeerder in duurzaamheid: “Palmolie is de elephant in the room met een slechte reputatie op het gebied van duurzaamheid, maar het is ook een wereldwijde industrie van 48 miljard dollar. We zijn verheugd om dit team van zeer competente wetenschappers en ondernemers te ondersteunen dat de oplossing heeft ontwikkeld om palmolie volledig duurzaam en circulair te maken. ”

Met de opgehaalde financiering streeft NoPalm Ingredients ernaar haar productietechnologie op te schalen en te optimaliseren naar industrieel niveau.

Share Button