Protix haalt 50 miljoen euro aan eigen vermogen op voor internationale groei

Bron
Protix

Impactbeleggers stappen in het groeiplan van Protix; European Circular Bioeconomy Fund (ECBF), BNP Paribas, de Prince Albert II Foundation en The Good Investors. Deze nieuwe financiering wordt ook ondersteund door de bestaande aandeelhouders Aqua-Spark, Rabo Investments en Invest-NL. Protix is wereldwijd marktleider in ingrediënten op basis van insecten en zal het kapitaal gebruiken voor verdere internationale expansie en baanbrekende R&D. De succesvolle kapitaalwerving benadrukt de leidende positie van Protix in de snelgroeiende insecten-ingrediëntenmarkt.

Protix produceert natuurlijke en duurzame ingrediënten van insecten en kweekt larven van de Black Soldier Fly (BSF). Organische bijproducten uit de voedingsindustrie dienen als voer voor de insecten. Op hun beurt worden de insecten gebruikt in verschillende voeders voor huisdieren, vissen, kippen en andere dieren, net als in de natuur. Op deze manier sluit de voedselkringloop en helpen insecten, als alternatieve bron van eiwit, overbevissing en ontbossing voor sojateelt te voorkomen. Als bedrijf heeft Protix zijn weerbaarheid bewezen en produceert het op een commerciele en industriële schaal. De volgende groeifase van Protix staat in het teken van wereldwijde uitbreiding, het bouwen van nieuwe faciliteiten en het vergroten van de capaciteit.

Exponentiële groei

CEO en oprichter Kees Aarts zegt: “We zijn erg blij om zo’n impactgerichte groep investeerders te verwelkomen die onze missie ondersteunt om het voedselsysteem weer in balans te brengen met de natuur. Hun steun markeert een spannende volgende stap voor 2022 na een gedenkwaardig 2021, toen we commercieel succes realiseerden, een succesvol insectenkweekprogramma voltooiden en onze organisatie versterkten met nieuw talent op sleutelposities. De aanhoudende interesse van zowel financiële instellingen als impactbeleggers versterkt onze stapsgewijze aanpak om ons bedrijf op te schalen. Dit is een belangrijke stap naar verdere exponentiële groei.”

Mike Velings en Amy Novogratz, medeoprichters en managing partners van Aqua-spark, zeggen: “Het schalen van alternatieve aquafeed-ingrediënten was een topprioriteit voor ons toen we Aqua-Spark in 2015 lanceerden. Het is dus met groot genoegen dat we Protix blijven ondersteunen terwijl ze opnieuw naar een volgend niveau gaan, van grootste insectenfabriek ter wereld die op capaciteit produceert tot deze volgende fase van exponentiële groei, ze lopen voorop in het maken van insecteneiwit tot een toegankelijke, levensvatbare wereldwijde oplossing. ”

“We zijn verheugd om aandeelhouder te worden van Protix”, aldus Peter Nieuwenhuizen, Founding Partner van ECBF “Met hun keuze voor de snelgroeiende BSF-larven en een operationele fabriek in Nederland, geloven we dat ze alle knowhow hebben om de insectenindustrie te leiden.”

Sebastien Renaud, Investment Director, Ecological Transition Capital binnen BNP Paribas Principal Investments zegt; “Protix, opgericht in 2009, heeft een belangrijke rol gespeeld bij het bewijzen dat insecten een nog onaangeboorde en duurzame bron van natuurlijke eiwitten zijn om voedseluitdagingen aan te pakken. De investering van onze afdeling Principal Investments in dit pioniersbedrijf is een mooie illustratie van ons langetermijnengagement om jonge en innovatieve bedrijven te ondersteunen met één duidelijke ambitie voor BNP Paribas: het versnellen van de opkomst van nieuwe industrieën om belangrijke duurzaamheidskwesties aan te pakken.”

“Onze filosofie is om te investeren in goede ideeën en goede mensen. Protix bevindt zich in het epicentrum van deze beleggingsfilosofie.” Zegt Jérémy Genin, CIO bij Monaco Asset Management “De impact die Protix kan hebben op de planeet is aanzienlijk. Wat nog belangrijker is, het wordt beheerd door een groep gepassioneerde en hardwerkende individuen onder leiding van een visionaire CEO”.

Share Button