Investeren in ’s werelds grootste startup portfolio als investering voor de toekomst

Acht jaar is er nog maar over om de doelstellingen voor duurzame ontwikkeling van de Verenigde Naties (VN) te halen, iets wat we met het huidige tempo en zonder innovatieve oplossingen niet zullen gaan halen. Om deze reden lanceert start-up accelerator Startupbootcamp het Bold Action initiatief; waarmee het de komende drie jaar in de top 90 startups op het gebied van duurzaamheid zal investeren. Deze investering wordt gedaan via de beurs van Nxchange en is daarmee wereldwijd de grootste notering van een startup portfolio ooit. Voor beleggers is het hierdoor mogelijk om daadwerkelijk een leidende rol te spelen in de transitie naar een duurzamere samenleving.

Een nieuwe en unieke investeringspropositie

SBC Bold Action is een beursgenoteerd startup portfolio en biedt een investeringsmodel waarbij liquiditeit, diversificatie en risico-verlaging centraal staan. In 2019 was Startupbootcamp de eerste accelerator ter wereld die succesvol zo’n startup portfolio introduceerde op Nxchange, met een jaar later de tweede succesvolle notering. Bold Action is dan ook het derde en grootste portfolio tot nu toe en zal direct worden gekoppeld aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDGs) van de VN. Investeerders kunnen hierdoor via Bold Action zowel een significant financieel rendement (middels het upside-potentieel van startups) als een maatschappelijk rendement (via sociale impact) realiseren.

Doelstellingen voor een betere wereld

De VN-doelstellingen voor duurzame ontwikkeling werden in 2015 vastgesteld om thema’s zoals klimaatverandering, armoede en hongersnood op te lossen voor het te laat is. “We hebben tot op heden echter pas 3% voortgang behaald op de VN-doelstellingen en we zijn qua tijd al halverwege”, aldus Kauan Von Novack, Managing Director van Startupbootcamp. “We weten dat de oplossingen die nodig zijn uit de markt zullen komen. Vanuit innovatieve ondernemers en diens startups. Maar dat kunnen ze niet alleen. De gemiddelde tijd die nodig is om een ​​startup in een vroeg stadium te versnellen tot het impactniveau dat nodig is, is vijf tot acht jaar. Dit betekent dat we nu in deze startups moeten investeren als we nog een kans willen maken. Daarom lanceren wij het Bold Action initiatief, een middel waarmee de maatschappij hier collectief de broodnodige versnelling aan kan geven.”

Start met investeren

“We moeten stoppen met discussiëren en beginnen met investeren”, aldus Joey Moreau, Head of Investor Relations bij Startupbootcamp en drijfveer achter Bold Action. “Anders is het te laat. Met Bold Action nemen wij als Startupbootcamp hier verantwoordelijkheid voor. Startups zetten zich daadwerkelijk met grote toewijding in voor een betere en duurzamere toekomst. Bold Action is dan ook ons antwoord op het gebrek aan urgentie, actie en leiderschap in de bredere samenleving. Wie als investeerder, partner of mentor deel wil uitmaken van dit initiatief wordt met open armen ontvangen. We maken namelijk alleen met z’n allen nog een kans om de doelstellingen te behalen.”

Vanaf heden kunnen investeerders zich inschrijven voor de certificaten van aandelen. Er worden voor de eerste tranche maximaal 210,527 certificaten van aandelen uitgegeven. Uniek aan deze uitgifte is dat ook de kleinere investeerder mee kan doen. Deze kunnen zich inschrijven vanaf EUR 100 voor EUR 10,50 per certificaat van een aandeel. Investeerders van het eerste uur die meer dan EUR 100k investeren kunnen meedoen tegen een korting, op EUR 9,50 per certificaat van een aandeel. Nadat alle tranches zijn gesloten worden de certificaten van aandelen genoteerd aan Nxchange.

Share Button