Biovergister Sustenso in Boekelermeer gaat Nederland duurzaam gas leveren

Bron
PDENH

Partner

Vrijdag 8 april is de bouw van de biovergister van Sustenso in de Alkmaarse Boekelermeer van start gegaan. Op feestelijke wijze, want de productie van duurzaam, lokaal gas is belangrijker dan ooit. Biovergisting is één van de mogelijkheden binnen de energietransitie waar de provincie Noord-Holland voor staat, en kon daarom vanuit Participatiefonds Duurzame Economie Noord-Holland (PDENH), samen met Rabobank NoordHolland Noord, worden gefinancierd.

Dit eerste project van Sustenso wordt onder leiding van Hans van der Weide en Willem Bas, bestuur van het project, gebouwd. Met de financiering van PDENH en de Rabobank wordt daar een vergister met een capaciteit van 100.000 ton groen afval per jaar gerealiseerd. Naar verwachting wordt de vergister begin 2023 in gebruik genomen.

Bart Blokhuis, fondsdirecteur van PDENH: ‘De huidige, wereldwijde ontwikkelingen maken autonomie over duurzame energie belangrijker dan ooit. Met de financiering vanuit PDENH dragen we bij aan de productie van groen gas én versnellen we de lokale energietransitie. Daarmee komen we alvast tegemoet aan de oproep van Frans Timmermans die vanuit de Europese Green Deal oproept meer biogas te produceren, om zo de afhankelijkheid van Russisch gas te verkleinen.’

Groen gas uit agrarische reststromen

De biovergister is goed voor een gasproductie van 7 à 8 miljoen kubieke meter groen gas per jaar, waarmee zo’n 7.000 huishoudens verwarmd kunnen worden. De groene reststromen komen van agrariërs uit de omgeving en bestaan uit afval uit de glastuinbouw, cacaoresten, graanresten en bermgras. Het groene gas wordt straks direct geleverd aan het reguliere gasnetwerk.

PDENH wordt beheerd door KplusV en StartGreen Capital.

Share Button