APG en OMERS Infrastructure nemen Groendus over

Bron
Groendus

Pensioenuitvoerder APG en het Canadese OMERS Infrastructure kondigden vandaag aan dat zij Groendus, een nieuwe leider in de Nederlandse energietransitie, gezamenlijk overnemen van investeringsmaatschappij NPM Capital. Groendus is in maart 2021 ontstaan vanuit een fusie van zes gespecialiseerde bedrijven actief in onder andere zonprojecten, slimme meetdiensten en duurzame energieoplossingen. Pensioenuitvoerder APG doet de investering uit naam van pensioenfondsklant ABP. OMERS Infrastructure belegt namens OMERS, een van de grootste pensioenfondsen in Canada.

Groendus is de duurzame energiepartner voor zakelijk Nederland en helpt klanten op weg naar 100% écht schone energie en bevordert daarmee de transitie naar een duurzaam energiesysteem. Met een team van 130 mensen werkt de organisatie vanuit Utrecht. Groendus heeft een klantenbestand van ruim 4.000 bedrijven, gemeenten en instellingen en heeft tot nu toe 170 MWp aan zonnevermogen en 12.000 meters geïnstalleerd. Groendus heeft al meer dan 300 zonnecentrales in Nederland gebouwd en heeft de ambities om dit aantal stevig uit te breiden. Daarnaast wil Groendus klanten steeds meer verduurzamingsoplossingen bieden, zoals slim laden en batterijopslag

René Raaijmakers, CEO Groendus: “Het is van groot belang om zo snel mogelijk onze huidige energievoorziening te transformeren naar een duurzaam energiesysteem. Samen met onze klanten leveren we al een grote bijdrage aan de energietransitie via onze duurzame energiebronnen, via inzicht in ons slimme energieplatform en met onze unieke Energiemarktplaats. Daarbij bouwen we mede op de kracht van onze aandeelhouders. Wij zijn NPM Capital dankbaar voor alle steun en het vertrouwen in de afgelopen jaren. We zijn heel blij en trots op APG & OMERS Infrastructure als nieuwe aandeelhouders. Deze overname luidt een nieuwe fase voor Groendus in. Met de investeringskracht en langetermijnvisie van deze pensioenfondsen kunnen we onze inspanningen vergroten en versnellen om daarmee onze diensten voor onze klanten nog verder uit te bouwen.”

Energietransitie

APG is wereldwijd een actieve belegger in infrastructuur en altijd op zoek naar mogelijkheden om bedrijven te ondersteunen die zich bezighouden met hernieuwbare energiebronnen en innovatieve oplossingen voor het energievraagstuk. Jan-Willem Ruisbroek, hoofd investeringsstrategie infrastructuur bij APG: “Wij zien de investering in Groendus als een zeldzame kans om bij te dragen aan het versnellen van de Nederlandse energietransitie. De investering in Groendus leidt niet alleen tot solide rendementen, maar draagt ​​eveneens bij aan de bespoediging en opschaling van de energietransitie en aan de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties (SDG’s). We zijn NPM dankbaar voor de basis die met het Groendus-platform is gelegd voor toekomstige groei. Samen met OMERS willen we het concern verder uitbouwen en stabiele en duurzame rendementen over de lange termijn realiseren voor onze pensioenfondsklant ABP en zijn deelnemers.”

Eerste investering in Nederland

Alastair Hall, Senior Managing Director en Head of Europe van OMERS Infrastructure: “OMERS is verheugd om voor het eerst te investeren in Nederland. In Groendus zagen we een uitstekende kans om te investeren in een partij met een grote groeipotentie, die een significante bijdrage levert aan de energietransitie en de verduurzaming van commerciële, industriële en publieke partijen. We kijken ernaar uit om, samen met APG, een actieve rol te spelen in de toekomst van het bedrijf en het leiderschapsteam van Groendus te adviseren over versnelde groei en het behalen van het ultieme doel; 100% schone energie voor iedere organisatie. ”

Na afronding van de transactie, is Groendus de vijfde wereldwijde investering van OMERS Infrastructure in hernieuwbare energiebronnen, naast Azure Power (India), FRV Australia, Leeward Renewable Energy (VS) en Navisun (VS). Voor APG bouwt de investering voort op een omvangrijk wereldwijd energietransitieportfolio, met investeringen in offshore windparken voor hernieuwbare energie, zoals Merkur (Duitsland) en Walney 1Vasa Vind (VK, Zweden).

APG en OMERS werden geadviseerd door Voltiq, Latham & Watkins, en Loyens & Loeff, Strategy&, Arcadis en EY. De afronding van de transactie wordt verwacht in het derde kwartaal van 2022, onder voorbehoud van de gebruikelijke goedkeuringen van de regelgevende instanties. De voorwaarden van de overeenkomst worden niet bekend gemaakt.

Share Button