Inge Brakman en Werner Schouten nieuwe leden raad van advies ASN Bank

Partner

Inge Brakman en Werner Schouten zijn toegetreden tot de raad van advies van ASN Bank. Tegelijkertijd neemt de raad afscheid van Jan van der Kolk, voormalig voorzitter. Beide nieuwe leden zijn sterk betrokken bij vraagstukken zoals sociaal ondernemerschap en mensenrechten. Dat versterkt de expertise van de raad bij de advisering aan ASN Bank over de verduurzaming van de samenleving. Inge Brakman neemt het voorzitterschap over van Jan van der Kolk.

Jan van der Kolk was sinds 2008 lid van de raad van advies en vervulde vanaf 2014 de rol van voorzitter. Arie Koorneef, Directeur ASN Bank: ‘Met zijn brede kennis op het gebied van duurzaamheidsstrategie, -verslagen, management en duurzaam beleggen bij financiële instellingen, leverde Jan een onmisbare bijdrage aan de succesvolle groei van ASN Bank. Wij danken hem voor zijn bevlogen voorzitterschap en inzet.’

Inge Brakman

Inge Brakman heeft ruime ervaring in de mediasector als belangenbehartiger in de journalistiek en toezichthouder van omroepen. Zij heeft daarnaast ruime ervaring met toezicht- en adviesfuncties bij bedrijven zoals DSM, HaskoningDHV en Accenture en NGO’s zoals het Wereld Natuurfonds. Haar affiniteit ligt bij natuur en duurzaamheid en de maatschappelijke rol van ondernemingen.

Brakman over haar rol als voorzitter in de RvA: ‘Ik heb in allerlei sectoren ervaren hoe complex het is om tot in de haarvaten van de onderneming te verduurzamen. ASN Bank is een geweldig voorbeeld van een bank die deze complexiteit beheerst. De kennis, het gedachtengoed en de werkwijze van ASN Bank verdienen een veel groter bereik. Als voorzitter van de adviesraad draag ik er graag aan bij om de kracht van ASN Bank te verbreden, omdat dit de echte weg voorwaarts is.’

Werner Schouten

Werner Schouten begon zijn carrière in 2019 als voorzitter van de Jonge Klimaatbeweging. Hij vertegenwoordigde meer dan 100.000 jongeren, studenten en young professionals op het gebied van klimaatbeleid. Momenteel heeft Schouten verschillende nevenfuncties, zoals die van voorzitter van netwerk 2100, een beweging van huidige en aanstormende bestuurders om bedrijven te laten sturen op brede welvaart in plaats van uitsluitend financiële cijfers. Ook presenteert Schouten BNR Koplopers, een radioprogramma over bedrijven in duurzaamheid. In zijn werk bouwt Schouten aan een nieuwe economie, waarin werk, talent, innovatiekracht en ondernemerschap worden ingezet voor de grote maatschappelijke uitdagingen van deze tijd.

Schouten over zijn nieuwe functie als lid in de RvA: ‘Het verduurzamen van de financiële sector is een essentieel tipping point voor de transitie naar een economie gericht op brede welvaart, waarin we niet langer pinnen bij generaties elders en later. ASN Bank heeft eerder laten zien de financiële sector op sleeptouw te kunnen nemen op het gebied van duurzaamheid. In de RvA ga ik mij daarom inzetten om ASN Bank en de ‘financiële sector’ sneller te laten transformeren naar een ‘brede-welvaartssector’, die creatie van brede welvaart faciliteert middels financiële diensten. Dat is uiteindelijk waar het om gaat.’

Advies over duurzaamheidsbeleid

De raad van advies adviseert de directie van ASN Bank gevraagd en ongevraagd over haar beleid. Hierbij toetst de raad de invulling van de duurzame missie, die is uitgewerkt in het duurzaamheidsbeleid. De directie en de raad overleggen regelmatig over activiteiten, resultaten en de duurzame koers van de bank. Met Brakman als vervanger voor Jan van der Kolk en de komst van Schouten telt de raad zes leden. De andere leden zijn Carolien Gehrels, Tjerk Wagenaar, Maarten van Huijstee en Marleen Janssen Groesbeek.

Share Button