Peerby winstgevend, haalt 2,3 miljoen op

Bron
Peerby

Circulair deelplatform Peerby.com, de website om spullen te lenen van mensen in de buurt, heeft 2,3 miljoen euro opgehaald bij investeerders. De aankondiging van de investering volgt op een periode van snelle groei en valt samen met het tienjarig jubileum, honderden crowdfunders die mede-eigenaar worden én de eerste winstgevende maand van het in 2019 geheel vernieuwde platform.

Succesvol dankzij lidmaatschap en steun van leden

Het financiële succes van het vernieuwde platform is toe te schrijven aan de introductie van een betaald lidmaatschap voor leners. In 2021 groeide Peerby’s omzet met 222% en het jaar daarvoor met 200%. Die snelle groei is voor een belangrijk deel te danken aan supporters van de deeleconomie die hun buren uitnodigen om mee te doen met Peerby’s digitale deelschuur, waarin al meer dan een half miljoen producten worden gedeeld.

Investeerders in impact en technologie

De recente investeringsronde werd geleid door tech- en impactfonds Loyal uit Toronto, met bijdragen van Nederlandse impact investeerder Shamrock Ventures en bestaande aandeelhouders, waaronder honderden crowdfunders. Peerby wil de investering gebruiken om zijn impact te vergroten. De eerste focus is verdere groei in middelgrote Nederlandse steden, zodat deze net zoveel gaan delen als veel buurten in thuisbasis Amsterdam, waar 1 op de 4 huishoudens lid is. Een volgende stap is de internationale expansie van het nieuwe platform, met België in de voorhoede. Uitrol naar nog meer landen staat gepland voor eind 2022 en 2023.

Crowdfunders kiezen voor aandeel Peerby

Negenhonderd crowdfunders, die het bedrijf vijf jaar geleden een lening verstrekten, kregen naar aanleiding van de investering de mogelijkheid hun lening om te zetten naar aandelen. Een meerderheid koos hiervoor en veertig procent van hen besloot zelfs extra aandelen bij te kopen.

Meer koopkracht door circulaire economie, minder klimaatverandering

Investeerders kiezen zowel vanwege de economische als de duurzaamheidspotentie voor Peerby. Recent onderzoek van Milieu Centraal laat zien dat consumenten hun klimaatimpact met meer dan 25% kunnen verminderen door circulaire keuzes te maken, zoals delen en lenen. Uit polls van Nielsen blijkt dat ruim 66% van de consumenten bereid is om spullen te huren van en aan anderen. Nu door inflatie de kosten voor levensonderhoud toenemen, verwacht Peerby dat de bereidheid om zo geld te besparen en te verdienen nog verder zal toenemen.

Daan Weddepohl, Oprichter en CEO van Peerby: “De steun van zowel leden, crowdfunders als professionele investeerders bevestigt dat iedereen staat te springen om een alternatief voor de wegwerpeconomie. Nu we, naast duurzaam, ook eindelijk rendabel zijn, is de tijd rijp om delen mainstream te maken.”

Kamal Hassan, founding partner bij Loyal VC: “Peerby is niet alleen een geweldig impact verhaal, het is ook een bewijs dat doorzetten loont. Anderen zijn stukgelopen op dit voordehandliggende concept, omdat het economisch gezien erg uitdagend is. Daan en zijn team hebben jarenlang inzichten verzameld en aan elk aspect van hun model gesleuteld om de code te kraken. Loyal is verheugd om hen te ondersteunen bij de verdere verspreiding van de kracht van delen.”

Tommy Hurley, managing partner bij Shamrock Ventures: “Peerby is een perfect voorbeeld van een bedrijf dat laat zien dat je impact op schaal kunt combineren met een winstgevend bedrijfsmodel. Shamrock Ventures is trots dat het Peerby al jaren steunt en blijft steunen met de internationale expansie.”

Share Button