ABN AMRO Groenbank financiert circulaire inspiratiebron in Borne

ReintenInfra BV uit Borne is een grote speler in de wegenbouw en sloop. Toen ze zelf een nieuw pand nodig hadden, was er een uitgelezen mogelijkheid om de reststromen daarvan nuttig in te zetten. Met financiering van de ABN AMRO Groenbank verscheen aan de A1 een schitterend en circulair bedrijfspand, gebouwd en ingericht met restmaterialen van de eigen projecten.

Toen het idee eenmaal op het netvlies stond, was er geen ontkomen meer aan, vertelt Herman Reinten, algemeen directeur van ReintenInfra.

“Aanvankelijk wilden we dat het ontwerp mooi zou passen in de Twentse omgeving”, aldus Herman. “Maar al snel gingen we een stapje verder. Wat nu als we proberen om de bouw met bestaande, gebruikte materialen samen te stellen? Dat idee liet ons niet meer los. Onze collega’s kwamen met allerlei circulaire ideeën en vanaf dat moment ging het snel.”

Gerecycled én demonteerbaar

Het kantoorpand in boerderijsferen bestaat uit een werkplaats en diverse bijbehorende kantoren. Tachtig procent van de bouwmaterialen is afkomstig uit eigen (sloop)projecten. Van tapijttegels en houten wanden tot de wandcontactdozen en plafondplaten; nagenoeg alles is gerecycled én demonteerbaar. Ook het gebruikte beton is voor het overgrote deel circulair. De nieuwbouw heeft onlangs zelfs een BREEAM  Outstanding certificering ontvangen, en dient als onderkomen voor diverse dochterondernemingen van ReintenInfra.

De bouw werd mede mogelijk gemaakt door financiering van de ABN AMRO Groenbank, die de transitie naar een duurzame maatschappij wil versnellen, met begeleiding van relatiemanager Elise Havinga.

Bij de ABN AMRO Groenbank kunnen particulieren terecht voor een  Groen Spaar Deposito, met de zekerheid dat tenminste 70 procent van hun spaargeld terechtkomt bij duurzame projecten – zoals ReintenInfra. Daarnaast krijgen spaarders een rente van 0,4 procent en hebben ze mogelijk fiscale voordelen. Bedrijven kunnen op hun beurt tegen gunstige voorwaarden  groene financiering verkrijgen. Sinds de start in 2018 heeft de Groenbank al voor een half miljard euro aan duurzame projecten gefinancierd.

Logische keuze

Het eerste gesprek van ReintenInfra over de nieuwbouwplannen vond – toepasselijk – plaats in Circl, het circulaire pand van ABN AMRO in Amsterdam. “Het mooie aan dit project is de intrinsieke motivatie van ReintenInfra om echt iets bijzonders neer te zetten”, vertelt Krista Overwater, manager van de Groenbank. “Ze hebben heel goed nagedacht over wat ze precies wilden bereiken. Daarnaast was het ook een heel logische keuze. ReintenInfra heeft al diverse stappen  gezet op het gebied van duurzaamheid en omarmt de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties.”

Upcycling

Tijdens het project deed ReintenInfra niet alleen aan recycling, maar ook aan ‘upcycling’. Daarbij werd er ook naar de sociale kant van duurzaamheid gekeken. Zo werden oude vissersnetten uit derdewereldlanden verwerkt tot een prachtig designtapijt. Ook zijn veel materialen van het interieur gemaakt of gereinigd door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

“We zijn ook trots op het dak”, zegt Herman. “De 12.000 dakpannen komen van het gesloopte gemeentehuis in Weerselo. Alleen al met dit dak hebben we acht ton aan CO2-uitstoot bespaard.”

Hergebruik was niet altijd mogelijk omdat niet alle materialen voldoen aan de eisen of specificaties van de nieuwbouw. Dit gold bijvoorbeeld voor de houten balken in de nok. In die gevallen is er gekozen voor lokale inkoop; het hout is afkomstig uit het nabije Ootmarsum.

Ondersteuning Groenbank

Duurzaam of circulair bouwen is niet altijd makkelijk, voegt Krista toe. “Het vraagt om meer afstemming, om meer expertise. Vanuit de Groenbank proberen we het klanten zo makkelijk mogelijk te maken. Niet alleen met financiering, maar ook met advies en ondersteuning. Wij hebben inmiddels veel ervaring opgebouwd. Met Circl en met andere bouwprojecten die we hebben gefinancierd. Daarnaast betrekken we ook vaak onze afdeling Subsidie Expertise voor voorlichting over de subsidiemogelijkheden. Ook bij dit project hebben ze hun steentje bij kunnen dragen. Klanten waarderen die inzet.”

Het nieuwe pand van ReintenInfra kan volgens Krista een vliegwieleffect hebben. “Door het delen van dit soort projecten raken andere bedrijven geïnspireerd. Ze denken: als zij het kunnen, dan is het ook voor ons mogelijk. Zo helpen we elkaar in de transitie naar een meer duurzame wereld.”

Share Button