Staatsgarantie voor non-bancaire financiers om MKB te verduurzamen

Vanaf 7 november kunnen ondernemers bij geaccrediteerde financiers een lening aanvragen op basis van de Borgstelling MKB-Kredieten Groen (BMKB-Groen) om hun onderneming te vergroenen. 

Door te investeren in verduurzaming is het voor mkb-ondernemers mogelijk hun sterk gestegen energiekosten omlaag te brengen. Ondernemers kunnen terecht bij de erkend mkb financiers October, Qredits, Voordegroei en FundIQ om krediet aan te vragen voor verduurzaming waarbij deze garantie per direct ingezet kan worden. Aanvragen bij banken kunnen ingediend worden in de loop van het eerste kwartaal van 2023. In totaal is er tot €200 miljoen aan garanties voor de financiers beschikbaar.

Provisiekosten gehalveerd

Ondernemers kunnen een lening aanvragen voor verduurzaming met ruime staatsgarantie. De provisiekosten zijn gehalveerd (vanaf 2%), de maximale looptijd is verdubbeld (12 jaar) en de garantie is verhoogd. Door de ruime staatsgarantie gaat het risico voor de financier omlaag en hiermee ook de rentekosten voor de ondernemer.

“Door de deskundigheid en flexibiliteit kunnen de geaccrediteerde non-bancaire financiers deze regeling snel aanbieden aan klanten. Dit zorgt er voor dat ondernemers direct stappen kunnen zetten om te verduurzamen en daarmee de energiekosten structureel te verlagen.” Ronald Kleverlaan, voorzitter Stichting MKB financiering: 

Voor duurzame en groene investeringen

De BMKB-Groen kan alleen worden ingezet voor financiering van groene investeringen. Denk hierbij aan het verduurzamen en vergroenen van de bedrijfsgebouwen, transportmiddelen, energiebesparing en energietransitie. Ook kan deze regeling gebruikt worden voor investeringen in bedrijfspanden om het energielabel naar minimaal label C te brengen.

Stichting MKB financiering (SMF) vindt de BMKB-groen een goede regeling en is er van overtuigd dat de erkende non-bancaire financiers die deze regeling aanbieden zorg gaan dragen voor een duurzame en passende financiering aan de mkb-ondernemers die willen vergroenen.

Voor meer informatie over de Erkende MKB Financiers: https://www.stichtingmkbfinanciering.nl/keurmerk-erkend-mkb-financier/

Meer informatie over de BMKB-Groen: https://www.rvo.nl/subsidies-financiering/bmkb/bmkb-groen

 

Afbeelding: Alex Csiki Pixabay

Share Button