Goodwell investeert 150 miljoen euro in de volgende golf van Afrikaanse innovatie

Goodwell Investments B.V. lanceert haar meest ambitieuze institutionele investeringsfonds tot dusver, uMunthu II. Waar veel investeerders terughoudend zijn door wereldwijde economische onzekerheid, ziet Goodwell veel onbenutte kansen op de Afrikaanse markt en breidt het haar investeringen uit in snelgroeiende inclusieve bedrijven. 

Goodwell haalt 150 miljoen euro op om innovatieve, schaalbare kleine en middelgrote bedrijven in Afrika te financieren die de toegang tot en betaalbaarheid van basisgoederen en -diensten verbeteren voor achtergestelde consumenten in Afrika. Als first-mover acteert  Goodwell als pionier en wil het andere spelers in het bredere ecosysteem motiveren om mee te investeren in oplossingen die vaak over het hoofd worden gezien.

Groter potentieel van Afrikaanse ondernemers

Terwijl Europese en Noord-Amerikaanse markten de afgelopen jaren gestaag verschuiven en stagneren, worden beleggers zich bewust van het economische potentieel van Afrika. Over het hele continent ontwikkelt zich een gunstiger politiek klimaat voor ondernemers, zien we aanzienlijke verbeteringen in digitale en fysieke infrastructuur en ademt een jonge beroepsbevolking de sfeer van motivatie en kansen. De eerste helft van 2022 steeg het totaal aan durfkapitaal-investeringen in Afrika met 133% ten opzichte van 2021 tot 3,5 miljard dollar.

Deze nieuwe golf van Afrikaanse ontwikkeling wordt geleid door lokale ondernemers die uit de eerste hand weten wat de uitdagingen zijn van hun klanten en wat ze echt nodig hebben. Els Boerhof, een van de managing partners van Goodwell: “Onze missiegedreven investeringsstrategie levert financieel en maatschappelijk rendement dankzij een uiterst lokale aanpak. Ons succes houdt direct verband met de nauwe samenwerking met onze investeringen, waarbij we regionale expertise combineren met toegang tot een wereldwijd zakelijk netwerk.”

Doel en winst gaan samen bij economische inclusie

Ondanks de positieve vooruitzichten voor het continent als geheel, heeft de recente welvaartverbetering van Afrika zich niet vertaald in een betere levensstandaard voor de meeste Afrikaanse burgers. uMunthu II investeert in bedrijven die betaalbare basisgoederen en diensten van hoge kwaliteit leveren aan deze achtergestelde consumenten. De beleggingsmix van zo’n 35 bedrijven wordt divers en richt zich op financiële inclusie (35%), voeding en landbouw (25%), mobiliteit en logistiek (15%), en daarnaast in mindere mate op gezondheidszorg, onderwijs en energie.

Het fonds wordt mede beheerd door Alithea Capital, investeringspartner van Goodwell in Lagos, Nigeria. Het fonds heeft al ruim EUR 50 miljoen aan toezeggingen ontvangen van particuliere investeerders, family offices en stichtingen.

Staat van dienst

uMunthu II bouwt voort op de ruim 15 jaar ervaring van Goodwell met impact investeringen in inclusieve groei in Afrika en India. De goede resultaten van eerdere fondsen worden naar verwachting voortgezet waarbij de sociale impact hand in hand gaat met marktconform financieel rendement, die mede te danken is aan 10 exits. De investeringen van Goodwell leveren meer dan 2,5 miljard euro aan financiële diensten aan ruim 30 miljoen huishoudens en consumenten in 47 landen, en verschaffen meer dan 35.000 banen.

Share Button