Investeer in Odds & Ends dat een 99% circulaire Gin lanceert tegen lokale voedselverspilling in Utrecht

Jaarlijks wordt in Nederland 2 miljard kilo voedsel weggegooid. Hier zitten prachtige producten bij. Arnold, Frank en Renate geven deze producten een tweede leven in ’s werelds eerste 99% circulaire Gin. Zo creëren zij een afvalvrije keten. Om deze droom uit te laten komen willen zij een bedrag ophalen om de eerste productie van grondstof tot fles te kunnen financieren. 

Wie zijn wij?

Wij zijn Arnold Koomans, Renate Kerbusch en Frank Machielse en samen zijn wij Odds & Ends Circular Drinks. In maart 2020 zijn wij voor het eerst aan de keukentafel samengekomen. Vanaf dat moment zijn we bezig geweest met de voorbereidingen voor het maken van een Gin. Een circulaire Gin wel te verstaan, want naast onze liefde voor Gin vinden wij het belangrijk om ons steentje bij te dragen. We zien dat zoveel goede grondstoffen worden weggegooid, die perfect verwerkt kunnen worden in een Gin. Zo is het idee ontstaan om een circulaire gin te ontwikkelen. Onze 99% circulaire Gin is bedoeld voor liefhebbers van gezelligheid die onder het genot van een kwalitatief hoogstaande Gin of cocktail ook graag goed voor de aarde willen zorgen. Nu is het moment om een eerste batch te produceren en ons bedrijf te lanceren. Help jij ons met financiële steun of door een glaasje mee te drinken?

Waarom een circulaire Gin?

De keuze van Gin is reuze. De populaire drank is er in allerlei smaken en dat is mooi, maar wij willen meer. Wij vinden zorg dragen voor de aarde net zo belangrijk als de smaak. Alcohol is meestal gemaakt van graan en daar is veel landbouwgrond en water voor nodig. Graan is op het moment minder goed verkrijgbaar en het is een noodzakelijke grondstof voor voedselproductie in ontwikkelingslanden. Daarom maken wij de alcohol voor onze Gin uit reststromen. Restfruit of restaardappelen (en friet) worden gered bij de boer of bij restaurants in de buurt, zo is er minder voedselverspilling. De botanicals voor onze Gin komen vrij bij koffiebars en restaurants in de stad. Deze botanicals, zoals citroenschillen en gember, verwerken wij in ons recept. Daarnaast gebruiken wij ook de kruiden van Wilderland in onze Gin: o.a. kruizemunt, citroenmelisse en zuring geven de Gin een frisse toets. Bij de productie komt ook afval vrij: de pulp die overblijft na het stoken. Om de circulaire keten helemaal te sluiten voeren we deze smaakvolle pulp aan de Buitengewone Varkens in de Bilt. En wat daarvan overblijft, wordt gecomposteerd.

Waar staan we nu?

We zijn inmiddels van start gegaan. 2500 kilo restappels hebben we afgelopen tijd verwerkt tot pulp en staan nu te vergisten. Het fermenteren van de appelpulp neemt ongeveer vier weken in beslag. Vervolgens zal dit worden uitgestookt tot alcohol, waarna we door middel van het gebruik van de duurzame botanicals een unieke frisse en kruidige smaak aan de Gin geven. Omdat we alle ingrediënten lokaal verkrijgen kunnen we een 99 % circulaire Gin maken. Waarom 99 %? De jeneverbes die Gin zijn karakteristieke smaak geeft kan helaas (nog) niet uit restromen worden gehaald. Onze eerste Gin zal dan ook 99 Gin gaan heten. De 70 cl. fles is uitgekozen en het ontwerp van het label is in de afrondende fase. We verwachten dat we rond eind november/begin december 2022 kunnen proosten op de lancering van ons eerste product!

Waar gaan we de financiering voor gebruiken?

Met je bijdrage willen we onze eerste productie voorfinancieren. Het productieproces is volledig in onze eigen handen: we fermenteren restfruit, stoken dit uit tot alcohol en distilleren dit vervolgens tot onze mooie Gin. Met onze voorverkoopcampagne kunnen we de kosten voor accijns, aanschaf van flessen en etiketten en huur van de productieruimte in de omgeving van Utrecht bekostigen.

Hoe kan je helpen en wat krijg je ervoor terug?

Wij zouden het te gek vinden om samen met jou Odds & Ends van de grond te krijgen. Daarom starten we een voorverkoopcampagne waarbij jij een fles van onze allereerste circulaire Gin kunt bemachtigen. Als we ons investeringsdoel halen dan vieren we dit graag met jullie in ons huiscafé de Nieuwe Griffel in de Bilt waar de lancering van de 99 Gin gaat plaatsvinden.

Met deze crowdfunding willen we minimaal € 20.000,- euro ophalen zodat we de eerste productie op kunnen starten en een fijne locatie kunnen betrekken waar we onze droom kunnen uitbouwen.

Wij hebben verschillende pakketten voor je samengesteld: een fles uit onze eerste productie, genummerd én onweerstaanbaar lekker. Of kies voor een pakket waarbij je de komende vijf jaar een leuk kerstcadeau van ons krijgt; dit zijn special editions. Kijk voor meer details onder het kopje ‘beloningen’!

Wij staan te popelen om verder aan de slag te gaan met dit mooie product. Sluit je aan bij de duurzame en gezellige vibes van Odds & Ends en steun ons door een pakket te kopen!

Share Button