VonWood haalt 2,7 miljoen op bij Nederlandse investeerders Peak, Dutch Founders Fund en Keen

Bron
VonWood

VonWood, het innovatieve digitale handelsplatform voor hout, heeft 2,7 miljoen euro aan investeringsgeld opgehaald via investeerders Peak, Dutch Founders Fund, Keen en een aantal strategische partners. Het bedrijf werd in mei 2022 opgericht met als doel de verouderde handel in hout naar het hier en nu te brengen. Met de investering kan VonWood de groei van het bedrijf versnellen en zodoende de houtmarkt voor iedereen toegankelijk maken. Oprichters David de Jong en Minck Hermans brengen met het nieuwe online handelsplatform kopers en verkopers van hout samen, zonder tussenschakels. Daarmee worden processen slimmer en duurzamer ingericht. Het online handelsproces is volledig transparant en maakt de aanschaf van hout goedkoper. Zo kunnen meer mensen met hout werken.

Waar het schuurt

In de houtindustrie zijn veel schakels tussen de partij die de boom in planken zaagt en de bedrijven die het hout verwerken zoals importeurs, handelaren, agenten en anderen. Elke schakel moet een boterham verdienen. De tussenhandel drijft de prijs van hout op waardoor het product in de aanschaf duurder wordt dan nodig is. Door kopers en verkopers van hout via het online platform direct aan elkaar te verbinden, biedt VonWood meer inzicht in vraag en aanbod, meer leveringszekerheid én rendement.

Drempels weg door transparantie

“De houtindustrie is gefragmenteerd met weinig inzicht in oorsprong, kwaliteit en arbeidsomstandigheden. Bedrijven die op grote schaal hout kopen hebben beperkt grip op het aanbod en lopen daardoor het risico om niet te kunnen produceren. Zagerijen, aan de andere kant, hebben weinig zicht op de vraag waardoor ze produceren op basis van een inschatting, met vaak een overschot of tekort aan voorraad als resultaat. Door vraag en aanbod direct aan elkaar te verbinden willen we die risico’s wegnemen”, aldus David de Jong, oprichter en CEO van VonWood.

Bouwen aan groei

Met de investering van 2,7 miljoen euro wil de startup de groei van het platform versnellen en de traditionele keten opschudden. Het vertrouwen in de plannen van VonWood komt onder andere van Nederlandse investeerders Peak, Dutch Founders Fund en Keen. Medeoprichter van Peak, Johan van Mil: “Het digitaliseren van een oude markt vereist naast lef ook platform-denken om processen efficiënter in te richten. VonWood heeft het in zich om de houthandel te moderniseren met behulp van datagedreven technologie.” Investeerder Dutch Founders Fund en medeoprichter van Just Eat, Laurens Groenendijk: “Hout is cruciaal in de bouw, maar de meeste kopers hebben niet direct toegang tot de bron: de zagerij. VonWood brengt daar nu verandering in. Wij investeren in VonWood omdat we geloven in het team, het product en natuurlijk de duurzame impact die ze maken.”

Digitaal verduurzamen

Hout is niet alleen een van de oudste materialen die we gebruiken om onze omgeving vorm te geven, het is ook een van de meest toekomstbestendige bouwmaterialen. Hout is namelijk veel duurzamer dan bouwmaterialen als beton of staal. Met natuurlijke bouwmaterialen zoals hout kan de CO2 uitstoot van de bouw teruggebracht worden.

VonWood geeft inzicht in de oorsprong en de kwaliteit en de duurzaamheid van het hout. Naast de reguliere herbeplanting bij FSC gekeurd hout, plant VonWood voor elke transactie op het platform additionele nieuwe bomen. “VonWood heeft in een korte tijd de houtmarkt op zijn kop gezet. We zijn ervan overtuigd dat VonWood een grote bijdrage kan leveren aan het verduurzamen en transparanter maken van de handel in hout. We kijken uit naar deze journey”, aldus Robert Verwaayen, partner bij Keen.

Share Button