Nieuw fonds StartGreen moet gat in financiering lokale energieprojecten dichten

Partner

StartGreen Capital presenteert haar zesde fonds: het StartGreen Transition Fund (SGTF). Het SFTG richt zich op het versnellen van de Nederlandse energietransitie door regionale energieprojecten te financieren. Het fonds dat een omvang van 200 miljoen euro beoogt, gaat nu open voor investeerders. De verwachting is dat het fonds vanaf het vierde kwartaal van dit jaar projecten gaat financieren. Het StartGreen Transition Fund behoort, net als de andere fondsen van StartGreen Capital, tot de hoogste categorie (9) duurzame fondsen volgens de SFDR.

Aanleiding oprichting

Nederland heeft een ambitieuze klimaatdoelstelling: in 2030 moet 70 procent van alle elektriciteit hernieuwbaar zijn. Om dat te bereiken, zijn tientallen miljarden euro’s nodig aan financiering voor projecten in opwek, besparing, opslag en gebruik van duurzame energie. Terwijl banken een kleiner aandeel van de ontwikkeling van energieprojecten financieren dan voorheen. Bovendien is de wens energieonafhankelijk te zijn groter dan ooit door de hoge energieprijzen en de oorlog in Oekraïne.

Financieringsgat dichten

Anouk Blüm, Managing Partner van StartGreen Capital: ‘Door de inflatie en de versobering van de SDE-subsidie financieren banken nu vaak maar een beperkt deel van duurzame energieprojecten. Voorheen kon dit aandeel oplopen tot wel 95 procent. Wij willen deze financieringsvraag helpen invullen, zodat projectontwikkelaars en lokale energiecoöperaties hun projecten toch kunnen realiseren. Vanuit onze andere fondsen financieren wij al ruim tien jaar succesvol dit soort projecten in Overijssel en Noord-Holland. Daarom leek het ons logisch om die ervaring en kennis nu in te zetten om de versnelling van de energietransitie in de rest van Nederland alsnog op tijd mogelijk te maken.’

Debt fund voor lokale projecten

StartGreen heeft de organisatie en het team in de startblokken staan en voert verkennende gesprekken met enkele institutionele investeerders. Het fonds wordt een debt fund en gaat voornamelijk juniorleningen verstrekken aan regionale energieprojecten. Deze projecten richten zich op: opwek, opslag en besparing van energie, maar bijvoorbeeld ook op het vergroenen van mobiliteit via laadpalen en op verduurzaming van gebouwen. Omdat het fonds een laag risicoprofiel heeft, een stabiel rendement biedt en ook nog eens helpt klimaatdoelen te halen, verwachten Stijn Welage en Erhan Yildiz, de Investment Directors van het fonds, nog dit jaar de eerste projecten te kunnen financieren.

Stijn Welage: ‘Consumenten worden steeds mondiger. Dat geldt ook voor deelnemers van pensioenfondsen en kapitaalverzekeringen: zij willen zien dat hun oudedagsreservering nuttig wordt belegd, zodat ook hun kinderen en kleinkinderen nog een mooie, groene toekomst tegemoet gaan. Met het StartGreen Transition Fund kunnen institutioneel beleggers laten zien dat ze dubbele impact maken: zowel financieel als maatschappelijk.’

Erhan Yildiz: ‘Met het StartGreen Transition Fund maken we grote, tastbare impact op lokaal gebied. We willen lokale institutionele investeerders aan lokale ondernemers koppelen om samen de transitie naar een duurzame toekomst mogelijk te maken. De behoefte lijkt nu groter dan ooit gezien de hoeveelheid projecten die wij zien die op zoek zijn naar een financieringsoplossing.’

Over StartGreen Capital

StartGreen is een van de grootste impactfondsmanagers in Nederland met een beheerd vermogen van 485 M (excl. het SGTF). Sinds 2006 bouwen we samen met impactondernemers aan een duurzame economie: een economie die zichzelf niet uitput en waaraan iedereen naar volle potentie kan meedoen. StartGreen wil een katalysator zijn van vooruitgang: een versneller van de transitie naar een duurzame toekomst. Dit doen wij door te investeren in ondernemingen en projecten die een positieve bijdrage leveren aan mens en milieu. Met onze diverse en flexibele financieringsmogelijkheden helpen wij ondernemers en investeerders hun duurzame ambities te realiseren

Share Button