ROM Utrecht Region investeert in FourOneFour: platform voor verduurzaming van de financiële sector

FourOneFour ontwikkelt een geïntegreerd platform dat inzicht geeft in de Europese regelgeving die geldt voor Private Equity- en Venture Capital-fondsen. Op het platform heeft FourOneFour een grote hoeveelheid complexe EU-regels vertaald naar begrijpelijke taal. Dit stelt fondsen en bedrijven in staat om snel en makkelijk de verplichte duurzaamheidsrapporten te maken, zonder zelf kennis van regelgeving in huis te hoeven hebben. ROM Utrecht Region doet een investering in FourOneFour.

De EU heeft in 2021 de SFDR-regelgeving (Sustainable Finance Disclosure Regulation) ingevoerd, een uitgebreide en complexe set wetten voor het rapporteren van ESG (Environmental, Social & Governance) impact, oftewel de duurzaamheidsimpact. Veel Private Equity- en Venture Capital-fondsen zijn verplicht om aan de SFDR-regelgeving te voldoen en hun impact op het gebied van duurzaamheid structureel te rapporteren. De wetgeving heeft als het doel te zorgen voor een groener Europa met een CO2 neutrale economie in 2050, en het naleven van het Klimaatakkoord van Parijs.

Verduurzamen van de financiële sector

Private Equity- en Venture Capital-fondsen hebben vaak zelf niet voldoende kennis van deze complexe EU-regelgeving in huis, of willen hier hun capaciteit niet aan besteden. Tegelijkertijd wordt impact-reporting steeds belangrijker, niet alleen voor de fondsen zelf, maar ook voor hun investeerders en de bedrijven waarin het fonds investeert. De financiële performance van Private Equity- en Venture Capital-fondsen hangt steeds meer af van de duurzaamheidsperformance van hun portfoliobedrijven. De verwachting is dat dit de komende jaren alleen maar meer wordt.

In de applicatie van FourOneFour word je door de benodigde ESG-informatie geleid, door de vragen op het platform te beantwoorden. Deze informatie wordt vervolgens verwerkt tot een rapport dat voldoet aan de Europese regelgeving.

Met het platform van FourOneFour kunnen Private Equity-, en Venture Capital-fondsen dus op een makkelijke, efficiënte en laagdrempelige manier voldoen aan de EU-regelgeving. Daarnaast geeft het fondsen en de portfoliobedrijven inzicht in hun ESG-footprint en mogelijke ESG-strategieën. De onderneming helpt inmiddels al meerdere klanten hiermee.

Rutger Hofste, founder & CEO van FourOneFour: “Het is geweldig om te horen hoeveel verschil we al kunnen maken voor onze klanten. Met behulp van het 414-platform worden strategieën ontwikkeld die goed zijn voor zowel de financiële returns, als onze planeet. Met deze investering gaan we het platform uitbreiden, zodat zowel de investeringsfondsen als de portfoliobedrijven de nieuwste EU-duurzaamheidsregelgeving kunnen gebruiken in hun rapportage en strategie. Niet-financiële data is van cruciaal belang in elke toekomstbestendige business.”

Over FourOneFour

FourOneFour is een Utrechtse startup die in 2021 is opgericht door Rutger Hofste. Rutger ziet klimaatverandering als de grootste markt-uitdaging van deze tijd. De regels van het economische systeem zullen fundamenteel veranderd moeten worden om hier iets in te veranderen. Door het innovatieve FourOneFour platform, wil het bedrijf de financiële markt helpen aan inzicht in hun eigen duurzaamheidsimpact, om zo snel helder te hebben waar verbeterd kan worden.

Het bedreven team van FourOneFour gaat vanuit Utrecht niet alleen Nederlandse Private Equity- en Venture Capital-fondsen bedienen, maar ook fondsen buiten Nederland. Voor meer achtergrond zie ook de website van FourOneFour.

Doel investering

De investering stelt FourOneFour in staat om haar product verder te ontwikkelen, haar klantenbestand uit te breiden en klaar te zijn voor de aankomende verplichte EU regelgeving omtrent het midden-, en grootbedrijf in 2024: de CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive).

De ROM doet deze investering samen met een informele investeerder, die relevante ervaring, netwerk en expertise van de duurzaamheidssector meebrengt. Afgelopen week vierden we deze samenwerking en werd ook het ROM boompje uitgereikt.

Share Button