Snelst groeiende gras van Europa dé groene investering van 2023

Geld verdienen met het verwijderen van CO2 en het vergroenen van ons eigen continent: binnenkort kan het. Duurzaam investeringsplatfom Corekees eBamboologic, Europa’s eerste grootschalige bamboekweker, maken gecertificeerde CO2 compensatie van 46 kg per plant en een verwacht gemiddeld rendement van 6,7% per jaar mogelijk. Met ingang van dinsdag 14 maart 2023 kunnen alle Europeanen investeren in de aanplant van bamboe in het Portugese Alcoutim.

Investeren in de biobased economy

Bamboe wordt al ruim 100 jaar verbouwd in Europa en is een kampioen in het verwijderen van CO2 uit de atmosfeer. Deze grassoort met houtachtige eigenschappen kan doorlopend geoogst worden en groeit maar liefst 15 keer sneller dan hout. Hiermee is bamboe de snelst hernieuwbare grondstof ter wereld. Met ruim 10.000 verschillende toepassingsmogelijkheden kan de biomassa van de plant dienen als grondstof voor tal van producten waaronder keukens, vloeren en industriële composieten. Project Bamboe zal investeerders over een looptijd van 15 jaar naar verwachting gemiddeld 6,7% rendement per jaar opleveren. Door de jaarlijkse oogstopbrengten van de bamboe uit te betalen aan investeerders, maakt Corekees impactinvesteringen toegankelijk en CO2-compensatie economisch aantrekkelijk.

Vraag en aanbod

79% procent van alle bamboe komt uit Azië, maar de vraag naar Europese bamboe neemt toe. Doordat deze vraag momenteel ruimschoots het aanbod overstijgt is dit een perfect moment om te investeren in de aanplant van Bamboe in Europa. Corekees en Bamboologic zijn de eerste die dit voor particulieren mogelijk maken.

Bamboologic partner Kjell Tahon over de samenwerking: ‘’Wij krijgen veel vragen naar de mogelijkheid om mee te investeren in Europese bamboe. Door onze samenwerking met Corekees kan dit nu op een laagdrempelige manier. Vanaf nu bieden we een ieder de kans om via de aanplant van bamboe te investeren in klimaatoplossingen, regeneratie van gronden en verduurzaming van de economie.’’

Ook Corekees oprichter Nick van Heesewijk is blij met de samenwerking: ‘’Ik ben trots dat we als eerste ter wereld investeren in duurzame Europese bamboeproductie voor iedereen toegankelijk maken. Project Bamboe is een mooie toevoeging aan onze portfolio en geeft investeerders de kans om bij te dragen aan de vergroening van ons continent!’’

Carbon Removal Credits

Corekees investeerders dragen gedurende de looptijd van het project zorg voor een CO2-verwijdering van 50.600 ton per jaar. De aan het project toegekende Carbon Removal Credits zijn gecertificeerd door ONCRA, een Nederlands open-source boekhoudkundig kader voor CO2-verwijdering. Deze credits worden toegekend op basis van metingen en de gegevens van deze metingen zijn openlijk toegankelijk. Deze CO2-credits zijn een vorm van transitiefinanciering waarmee bedrijven die investeren in natuur beloond kunnen worden voor hun werk. Nadat Corekees en haar investeerders de Bamboologic CO2-credits gekocht hebben, worden deze permanent afgeboekt zodat ze niet nog een keer gebruikt kunnen worden.

Over Corekees

Corekees is in 2018 gelanceerd door Nick van Heesewijk en Tamar van Heesewijk (neef en nicht). Door oogstopbrengsten uit te betalen aan investeerders, maakt Corekees impactinvesteringen toegankelijk en CO2-compensatie economisch aantrekkelijk. De start-up beheert momenteel het kapitaal voor ca. 1300 investeerders. Naast particulieren behoren ook bekende ondernemingen als Blokker, SHV Energy en Vandebron tot de klantenkring.

Share Button