Dexter Energy haalt 10,5 M euro Series B-financiering op om met AI- forecasting de transitie naar 100% duurzame energie te versnellen

Rockstart, early stage VC – accelerator, kondigt zijn co-investering aan in Dexter Energy, AI-forecasting specialist voor het balanceren en optimaliseren van duurzame energie. Deze 10,5 M euro Series B-ronde werd geleid door ETF Partners en, met deelname van bestaande investeerders Newion, PDENH en Rockstart.

De transitie naar duurzame energie zorgt voor grote veranderingen. Waar voorheen een select aantal fossiele energiecentrales elektriciteit on-demand leverde, stroomt er nu alleen groene stroom als de zon schijnt of als het waait. Dit verandert de manier waarop energiebedrijven energie verhandelen en balanceren, waardoor hun balanceringskosten in 2022 met 60% stegen tot € 20 miljard. Deze kosten zullen waarschijnlijk verder toenemen, aangezien verwacht wordt dat het aandeel wind- en zonne-energie in Europa van 22% (in 2022) naar 65% in 2030 gaat.

De vraag naar optimalisatie oplossingen is dan ook groot en de afgelopen twee jaar is de omzet van Dexter Energy vertienvoudigd. De oplossing van Dexter maakt gebruik van geavanceerde machine learning-algoritmen en big data-analyses en helpt energiebedrijven om wind, zon en opslag optimaal te balanceren.

De nieuwe financiering zal Dexter gebruiken om al zijn diensten te integreren in één zelfbedieningscockpit. Dit helpt klanten om hun balanceringsstrategie te optimaliseren, en daarmee hun balanceringskosten te minimaliseren. Daarnaast wil Dexter het team voor het eind van dit jaar naar 80 man verdubbelen om de komende twee jaar verder door te groeien en uit te breiden naar zes nieuwe Europese landen.

“Wij zijn erg blij met ETF-partners als nieuwe investeerder; zij delen onze visie dat AI noodzakelijk is voor de verduurzaming van elektriciteitsopwekking”, zei Luuk Veeken, CEO en oprichter van Dexter Energy. “Met hun ondernemende visie en expertise op het gebied van Cleantech bedrijven zijn ze nu al een fantastische sparringpartner!”

”Het in evenwicht brengen van het energiesysteem zal een grotere uitdaging worden met de verwachte toename van hernieuwbare, maar intermitterende energiebronnen. Het op AI gebaseerde softwareplatform van Dexter zal een cruciale rol spelen bij het verminderen van systeem onevenwichtigheden door de beste prognoses voor hernieuwbare opwekking te bieden en beslissingen over energiehandel te optimaliseren. Rockstart is verheugd om deel te nemen aan deze Serie B-ronde, die het bedrijf in staat zal stellen de schaalvergroting van hun activiteiten in heel Europa te versnellen.”, Max ter Horst, Managing Partner Energy, Rockstart

Remy de Tonnac, Partner bij ETF Partners: “Wij zijn van mening dat Dexter Energy een state-of-the-art oplossing heeft ontwikkeld die de manier waarop bedrijven hun energieopwekking optimaliseren en de manier waarop ze zakendoen blijvend zal veranderen. We zijn enorm onder de indruk van het team en we denken dat Dexter alles in huis heeft om marktleider te worden, dus een grote bijdrage zal leveren aan de energietransitie. Het is inspirerend om samen te werken met het purpose-driven team en om via de slimme aanpak van Dexter Energy actief bij te dragen aan het reduceren van miljoenen tonnen CO2.”

Share Button