Onderzoek Amazon: Startups verdienen duurzaamheidspremie van 16%

Bron
Amazon

Early-stage investeerders belonen startups met een sterke duurzaamheidsvisie, zo blijkt uit nieuw onafhankelijk onderzoek in opdracht van Amazon. Europese durfinvesteerders en private equity-investeerders melden dat deze bedrijven een waardepremie van 15 procent kunnen krijgen. Dit biedt kansen voor ondernemers die duurzamere producten en bedrijven ontwikkelen. Startups die duurzaamheid maar beperkt in beschouwing nemen, kunnen hun waardering tot 8 procent zien dalen.[1]

In de afgelopen 12 maanden heeft meer dan tweederde van de beleggers (71%) meer details gevraagd over de duurzaamheidsprestaties van startups waarin zij investeren. Hierbij haalden zij persoonlijke waarden en de ESG-toezeggingen (Environmental, Sustainability and Governance) van hun eigen organisatie aan als drijvende factoren.

Meer dan de helft (52%) van de investeerders heeft in de afgelopen 12 maanden een investeringsmogelijkheid voor een startup afgewezen vanwege zorgen over de duurzaamheid van het bedrijf. Gevraagd naar wat startups missen, noemen investeerders zorgen over de duurzaamheid van hun logistiek in de hele toeleveringsketen en verantwoorde afvalbeheerprocessen.

Zeven op de tien zeggen ook dat de omvang van de huidige en komende ESG-regelgeving het minder aantrekkelijk maakt om te investeren in startups. De overgrote meerderheid van de investeerders (84%) geeft aan dat startups betere ondersteuning nodig hebben om de nodige stappen te kunnen nemen om milieuvriendelijke praktijken in te voeren. 81% zegt dat meer dan de helft van de startups die zij in beeld hebben niet over de juiste technologie en knowhow beschikt om duurzamer te opereren.

Het onderzoek volgt op het moment dat Amazon, Europa’s klimaatinnovatiehub EIT Climate-KIC en WRAP, een toonaangevende Britse NGO voor klimaatactie, de 16 startups aankondigen die deelnemen aan de Amazon Sustainability Accelerator. Voor de tweede editie van dit programma hebben meer dan 1.500 startups zich aangemeld.

“Huidig onderzoek benadrukt de onmiskenbare premie die wordt gegeven aan bedrijven met sterke duurzaamheidsreferenties. Het illustreert hoe de milieu-impact steeds meer richting geeft aan investeringsbeslissingen. Investeerders zijn op zoek naar oplossingen om de hedendaagse klimaat- en afvaluitdagingen aan te pakken”, zegt Roeland DonkerCountry Manager Nederland bij Amazon. “De Amazon Sustainability Accelerator is het ideale lanceerplatform voor startups met hoog potentieel. We zijn er trots op dat we een tweede cohort oprichters kunnen helpen hun bedrijven op te schalen om innovatieve technologieën en duurzame producten te leveren.”

De twee cohorten in de Accelerator omvatten startups die duurzamere consumentenproducten creëren en, voor het eerst dit jaar, startups die technologie ontwikkelen om bedrijven te helpen producten effectiever en efficiënter te recyclen. Zij zijn geselecteerd door een panel van deskundigen op het gebied van risicokapitaal en duurzaamheid. Het Nederlandse Terrawaste is een van de geselecteerde bedrijven. Terrawaste heeft een chemische recyclingtechnologie die niet-recycleerbaar droog, nat en gemengd kunststofafval omzet in waardevolle, koolstofnegatieve materialen.

Aija Pope, CEO bij Terrawaste: “Vanuit Rotterdam ontwikkelen we innovatieve afvalrecyclingtechnologie om afvalplastic en gemengd afval om te zetten in duurzame, waardevolle en circulaire producten. We zijn trots om tot de meest baanbrekende startups in het Amazon Sustainability Accelerator programma te behoren. Zonder de steun en erkenning van partners als Amazon zouden we niet in staat zijn ons bedrijf de nodige impuls te geven en op hoog tempo verder te ontwikkelen.”

Dr. Kirsten Dunlop, Chief Executive Officer bij EIT Climate-KIC: “Investeerders nemen in toenemende mate beslissingen op basis van impactgegevens. Dit is een belangrijk signaal aan bedrijven om een actieve rol te spelen binnen maatschappelijke transformatie. Door opkomende startups uit te rusten met de instrumenten om hun mogelijkheden voor klimaatmitigatie te meten en hun capaciteit om systeemgericht te denken te ondersteunen, kunnen we een cruciale culturele verschuiving in de bedrijfsmentaliteit bevorderen. Tegelijkertijd helpen we robuuste gegevens op te bouwen die investeringen naar transformatieve en schaalbare klimaatoplossingen kunnen leiden. Bij EIT Climate-KIC zijn we verheugd om de Amazon Sustainability Accelerator uit te breiden en meer ondernemers te ondersteunen om hun grootste klimaatimpactpotentieel te bereiken.”

Harriet Lamb, CEO, WRAP: “We zijn trots om deze ‘early stage’-innovatoren op het gebied van duurzaamheid te steunen bij het opschalen van hun bedrijf. We hebben baanbrekende productontwikkeling en nieuwe benaderingen van de recyclinginfrastructuur nodig om onze huidige afvalcultuur achter ons te laten. WRAP is verheugd om deel uit te maken van de Accelerator die investeringen in recyclingtechnologie en producten van de toekomst wil verhogen, de vooruitgang in de recyclingsector wil stimuleren en baanbrekende oplossingen wil ontdekken en ondersteunen.”

Het Amazon Sustainability Accelerator programma duurt 12 weken en is ontworpen om oprichters te helpen bij de uitdagingen omtrent het starten en opschalen van een duurzaam bedrijf. Het programma omvat virtuele en persoonlijke workshops onder leiding van deskundigen, gespecialiseerd mentorschap, een op maat gemaakt curriculum en toegang tot een netwerk van gelijkgestemde oprichters. Amazon en EIT Climate-KIC werken samen om de deelnemers te begeleiden bij een Climate Impact Forecast Hierbij beoordelen ze de impact van hun bedrijf op het klimaat en ontwikkelen ze strategieën om hun ecologische voetafdruk te verbeteren.

Ze krijgen ook een financiële impuls met een kapitaalvrije subsidie van £10.000 en $25.000 aan AWS Activate Credits. Hiermee krijgen ze toegang tot cloud computing-diensten, ontmoetingen en samenwerking met Amazon-leiders en toegang tot gratis kantoorruimte in het hoofdkantoor van Amazon in Londen en Berlijn. Deelnemers aan het Consumer Products-cohort krijgen ook een jaar lang gratis toegang tot Amazon Launchpad.

Na de Accelerator krijgen alle startups de kans om hun bedrijf te presenteren aan een publiek van ervaren investeerders om hen te helpen contacten te leggen en verdere financiering aan te trekken. De start-ups van de Accelerator van vorig jaar haalden meer dan £4,5 miljoen op en verhoogden hun omzet op en buiten Amazon met gemiddeld meer dan 250 procent na hun deelname aan de Accelerator.

Noot:

  1. FTI Consulting, een wereldwijd bedrijfsadvies- en onderzoeksbureau, heeft tussen 5-10 april 2023 een enquête gehouden onder n=509 respondenten die als professionele investeerder of op persoonlijke titel in startups investeren, met meer dan 100 respondenten in elk van de volgende landen: VK, Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje. Degenen die op persoonlijke titel investeren hadden gemiddeld 6,2 miljoen euro aan belegbaar vermogen, en degenen die op professionele titel investeren hadden gemiddeld 2 miljard euro aan vermogen onder beheer van hun organisaties.
Share Button