Ecochain haalt €3 miljoen op voor verdere uitbreiding van hun LCA-software voor het berekenen van milieu-impact van producten

Bron
Ecochain

Ecochain, een Climate Tech scale-up gevestigd in Amsterdam dat fabrikanten in staat stelt duurzamere producten te produceren met behulp van Life Cycle Assessment (LCA) software, heeft op maandag aangekondigd dat het drie miljoen euro heeft opgehaald. De financieringsronde werd geleid door het Impact Fund Phase2.earth en ondersteund door de bestaande investeerder Volta Ventures. De financiering is inclusief een lening van de Nederlandse bank ABN AMRO.

Boudewijn Poelmann, mede-oprichter van Impact Fund Phase2.earth: “Ecochain heeft de potentie om het meest toonaangevende platform ter wereld te worden voor Life Cycle Assessment (LCA) en environmental footprinting. Ecochain helpt bedrijven om de milieu-impact van producten te meten en vervolgens te verminderen. Zoals het Nederlandse gezegde luidt: meten is weten en we geloven dat Ecochain de beste software heeft ontwikkeld voor bedrijven om hun product footprint te kwantificeren. Met deze investering hebben we een stap voorwaarts gezet om ons portfolio in Climate Tech te versterken. Ecochain’s software is het middel om een eerlijkere, meer transparanter en duurzamere wereld te bereiken.”

Een voortdurende duurzame impact mogelijk maken met behulp van LCA

De financiering komt op een moment dat de Europese Unie een nieuwe richtlijn heeft aangekondigd die misleidende duurzaamheidsclaims en greenwashing aanpakt door middel van nieuwe regels en gemeenschappelijke criteria voor het maken van ecologische claims en labels. Recente EU-regelgeving, zoals de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSDR), zal ongeveer 50.000 bedrijven verplichten om te rapporteren over duurzaamheidskwesties. Tegelijkertijd is er een toenemende trend van bewuste consumenten die duurzame producten eisen. De oplossing van Ecochain lost het gebrek aan gegevens en inzichten op waarmee productiebedrijven momenteel worden geconfronteerd. De software werkt binnen het kader van Life Cycle Assessment (LCA), een wetenschappelijk gebaseerde methodologie die de milieueffecten van de gehele levenscyclus van een product meet. De software biedt eenvoudige en toegankelijke inzichten in gegevens, hotspot detectie en vergemakkelijkt product modellering om de milieueffecten te verminderen.

Frans-Willem de Kloet, CEO van Ecochain: ”Volgens het UNEP zijn de winning en verwerking van materialen, brandstoffen en voedsel verantwoordelijk voor ongeveer 50% van de totale wereldwijde uitstoot van broeikasgassen en voor meer dan 90% van het verlies aan biodiversiteit en waterstress. LCA’s kunnen worden gebruikt om de impact op verschillende niveaus te meten en hebben naast CO2 betrekking op meerdere impactgebieden, zoals water en landgebruik. Bij Ecochain is het onze missie om bedrijven te voorzien van de meest toegankelijke en bruikbare LCA-software en daarmee een voortdurende duurzame impact te maken”.

De scale-up biedt voornamelijk twee softwareoplossingen: Ecochain Mobius, een productgerichte footprint tool die ecodesign meet en ondersteunt, en Ecochain Helix, een oplossing om de impact van producten op schaal, zoals productielocaties, te meten. Beide oplossingen bieden de grootste wereldwijde databases op het gebied van duurzaamheid, zoals Ecoinvent. Wat Ecochain onderscheidt van zijn concurrenten is de waardepropositie: software, kennis en diensten voor medewerkers die niet gespecialiseerd zijn in LCA. De oplossingen die vandaag de dag op de markt beschikbaar zijn, bieden ofwel dure en tijdrovende adviesdiensten of zeer complexe software die alleen wordt gebruikt door LCA-experts. Ecochain biedt een oplossing die de nauwkeurigheid van de LCA-methodologie combineert met gebruiksvriendelijke toegankelijkheid, waardoor brede toepassing in bedrijven mogelijk wordt.

Financiering om haar visie na te streven

Ecochain werd opgericht in 2011 en is actief in sectoren zoals verpakking, bouw, kleding, consumentenelektronica en voeding. Enkele van de klanten zijn Philips, Dura Vermeer en het Unilever Supplier Climate Programma.

“Ecochain loopt al een aantal jaar voorop met duurzame praktijken. Met de recente lancering van Mobius, gebruiksvriendelijke en makkelijk te begrijpen LCA-software, stelt Ecochain professionals in verschillende productie sectoren in staat om de milieu-impact van hun producten effectief te communiceren naar klanten, belanghebbenden en consumenten. Als supporter zijn we enthousiast om Ecochain’s voortdurende impact op de productie-industrie te zien ontwikkelen en hen te ondersteunen in hun missie om LCA’s van hoge kwaliteit voor iedereen begrijpelijk te maken”, zegt Sander Vonk, partner bij Volta Ventures, een in Amsterdam gevestigd groeifonds.

Het bedrijf is de afgelopen jaren aanzienlijk gegroeid. De nieuwe financiering zal Ecochain in staat stellen om met name de marketing en development activiteiten verder uit te breiden in de richting van hun visie: dat elk bedrijf dat een product maakt, de milieu-impact ervan kan meten en verbeteren om daarmee te zorgen voor een betere wereld.

Share Button