Financiering voor ReCarbn: startup vangt CO2 af uit de atmosfeer

Bron
OostNL

Het terugdringen van de uitstoot van CO2 is een belangrijke ambitie om de opwarming van ons klimaat tegen te gaan. De afname van de uitstoot gaat echter te langzaam om de klimaatdoelen te behalen. Alternatieven, zoals het afvangen van de CO2 uit te lucht, worden daardoor steeds populairder. ReCarbn uit Enschede ontwikkelt een machine die CO2 kan afvangen uit de atmosfeer en verwerken tot grondstof. Met een financiering van VFF Overijssel kan de start-up hun product verder ontwikkelen. Oost NL beheert VFF Overijssel en werkt daarbij nauw samen met Novel-T.

ReCarbn ontwikkelt een zogeheten Direct Air Capture (DAC) Technology. Die technologie kan CO2 afvangen uit de buitenlucht en verwerken tot CO2 als grondstof. “De CO2 wordt afgevangen uit de lucht met een filter en aan het eind hou je zuiver CO2 gas over. Wij denken dat we dat goedkoper, sneller en energie-efficiënter kunnen dan bestaande technologieën”, zegt Guus Dubbink, CEO van de onderneming.

De potentiële afzetmarkt voor de grondstof zijn bedrijven die CO2 nodig hebben voor hun primaire proces. “Dan moet je denken aan de glastuinbouw, chemische-, en eiwittenindustrie. Ook ontstaat er een markt voor ‘negatieve emissies’, het onttrekken van CO2 uit de buitenlucht en dit permanent opslaan. We focussen ons om te beginnen op de glastuinbouw, waar ze de grondstof kunnen gebruiken voor de optimalisatie van planten en gewassen. Bij glastuinbouwers kunnen we relatief makkelijk pilots realiseren, zij kunnen de CO2 die wij afvangen direct in hun kas in blazen. De eerste iteraties van onze machine laat veelbelovende resultaten zien, nu is het tijd voor een volgende stap”, zegt Dubbink.

Financiering voor nieuwe demonstratie-unit

Het realiseren van zo’n demonstratie-unit is een van de doelen waar de financiering van VFF Overijssel voor gebruikt wordt. “Het plan is om samen met een aannemer uit Overijssel een demonstratie-unit te bouwen die we kunnen testen bij potentiële klanten. De ontwikkeling van een demo kost geld, VFF Overijssel helpt daarbij. Daarnaast gaan we het product verbeteren op basis van interactie met potentiële klanten,” legt Dubbink uit. ReCarbn heeft als doel om tussen nu en 2035 1 megaton CO2 af te vangen.

Sipke van der Meulen, investment manager Energy & Circular bij Oost NL: “ReCarbn is een voorbeeld van een innovatief bedrijf dat toetreedt tot een relatief nieuwe markt waarvan we verwachten dat deze de komende jaren sterk zal groeien. De belofte van ReCarbn is enorm, hun product zou een bijdrage kunnen leveren aan het verminderen van CO2 in de atmosfeer, en zo het beperken van de opwarming van de aarde.”

In deze video legt Wim Brilman uit hoe de technologie van Recarbn werkt:

De financiering voor Recarbn komt uit VFF Overijssel. VFF Overijssel wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en de provincie Overijssel. De Overijsselse startup ondersteuningsprogramma’s Novel-T en Kennispoort Regio Zwolle vormen samen met Oost NL de loketten voor VFF Overijssel.

Spin-off Universiteit Twente

ReCarbn is een spin-off van de Universiteit Twente (UT). De techniek is ontwikkeld door de vakgroep Sustainable Process Technology (SPT-TCCB) onder leiding van professor Wim Brilman, die als adviseur bij ReCarbn betrokken is. De ontwikkeling van de techniek is onder andere mogelijk gemaakt met coaching van de UT en Novel-T, met onder meer een TTT-voucher.

Foto: Het team van ReCarbn v.l.n.r.: Guus Dubbink, Ewout Ruijs en Sophia Hummelman

Share Button