InvestEU: EIF investeert € 50 miljoen in circulaire kunststoffen

Het Europees Investeringsfonds (EIF) neemt met een bedrag van € 50 miljoen deel in het “Circular Plastics Fund I SCSp” van Infinity Recycling, een Europees impactfonds dat investeert in bedrijven die nieuwe processen ontwikkelen voor de geavanceerde recycling van kunststof. Het fonds steunt bedrijven met schaalbare technologieën die financiering nodig hebben voor de industriële en commerciële opschaling van hun bedrijfsactiviteiten. Het Circular Plastics Fund streeft naar een totale omvang van € 150 miljoen; de toezegging van het EIF bedraagt een derde daarvan. De wordt gesteund door InvestEU-programma, dat in de periode 2021-2027 meer dan € 372 miljard aan extra investeringen wil aantrekken voor beleidsprioriteiten van de EU, alsmede door de Europese Investeringsbank.

Omdat kunststof bij de huidige mechanische recycling-methodes de oorspronkelijke eigenschappen verliest (zoals het veilig zijn voor levensmiddelen, de stevigheid of elasticiteit), steunt het Circular Plastics Fund technologieën voor “geavanceerde recycling”. Dit zijn chemische processen waarmee kunststofafval aan het einde van zijn levensduur volledig gerecycled kan worden tot een primaire grondstof die dezelfde eigenschappen heeft als de oorspronkelijke kunststoffen en opnieuw in de bestaande waardeketen kan worden gebruikt. Zo kan het fonds een rol spelen bij het volledig circulair maken van de kunststofindustrie.

“Voor de meeste Europeanen is recycling al een vast onderdeel van hun dagelijks leven. Maar een echt circulaire economie vereist industriële oplossingen waarmee kunststof volledig, efficiënt en veelvuldig kan worden gerecycled”, reageert EU Commissaris voor Milieu, oceanen en Visserijen Virginijus Sinkevičius“Deze financiering via InvestEU zal innovatieve Europese bedrijven helpen een circulaire kunststofindustrie op te bouwen en zal de groene transitie van de EU stimuleren.”

“Het percentage kunststof verpakkingen dat gerecycled wordt, is nog steeds veel te laag”, stelt algemeen directeur van het EIF Marjut Falkstedt“Onze uitdagingen op het gebied van klimaatverandering en milieuduurzaamheid bestaan uit een combinatie van uiteenlopende problemen, en het buitensporig gebruik van kunststoffen is hierin een belangrijke factor. Er kan veel worden bereikt door onze gewoonten te veranderen, maar innovatie is essentieel bij het vinden van nieuwe manieren om met structureel kunststofgebruik om te gaan en ervoor te zorgen dat we ieder stukje kunststof zo vaak mogelijk gebruiken. We zijn erg blij dat we dit soort innovatie kunnen steunen met de hulp van het InvestEU-programma.”

“De vraag naar gerecyclede grondstoffen voor kunststofproductie neemt toe, maar er zijn slechts enkele geavanceerde technologieën voor kunststofrecycling die zich tot commerciële schaal hebben weten te ontwikkelen”, aldus Jeroen KelderManaging Partner bij Infinity Recycling. “Hoewel deze technologieën vaak levensvatbaar zijn, ontbreekt het veel bedrijven aan de specialistische vaardigheden op het gebied van financiële structurering en bedrijfsontwikkeling die nodig zijn om de productie op te schalen, input van hoge kwaliteit in te kopen en overeenkomsten met afnemers te sluiten. We zijn zeer ingenomen met de investering van het EIF, waarmee ons Circular Plastics Fund boven de drempel van € 100 miljoen uitkomt en we circulariteit in de kunststofindustrie kunnen versnellen met een op impact gerichte strategie.”

Het fonds is geregistreerd in Luxemburg en wordt beheerd door de in Rotterdam gevestigde fondsmanager Infinity Recycling BV. De steun van InvestEU voor de EIF-deelname in het fonds valt onder de thema’s “joint equity product” en “Climate and Environmental Sub product”.

Share Button