Impact Prism helpt zakelijke klanten positieve impact te vergroten

Triodos Bank introduceert voor haar zakelijke klanten met een financiering de online checktool Impact Prism. Daarmee kunnen zij hun positieve en negatieve impact op mens en planeet analyseren. Dankzij de online check kunnen zakelijke klanten hun positieve impact te vergroten.

De Impact Prism bestaat uit 34 vragen over de bedrijfsactiviteiten van klanten om te beoordelen in hoeverre ze de samenleving beïnvloeden. Een klant die de vragenlijst heeft doorlopen, ontvangt een rapport met informatie en scores gerelateerd aan de zeventien Sustainable Development Goals. Dankzij aanbevelingen, bijvoorbeeld op het gebied van sociale inclusie of natuurinclusief bouwen, kunnen klanten vervolgens verbeteringen doorvoeren. De relatiemanagers van Triodos Bank helpen daarbij, bijvoorbeeld door klanten met elkaar in contact te brengen.

Vrijwel alle zakelijke klanten met een lopende financiering kunnen straks gebruik maken van de Impact Prism. De tool wordt nu gebruikt in Nederland en Spanje, en op een later moment in België en het Verenigd Koninkrijk.

Vijf vitale transities

De uitkomsten van de Impact Prism helpen tevens Triodos Bank de voortgang te monitoren op haar eigen strategische doelstellingen. Triodos Bank heeft vijf vitale transities geïdentificeerd (energie, voedsel, maatschappij, welzijn en grondstoffen) om mensen een welvarend leven te laten leiden op een bloeiende planeet. Ons doel als financiële instelling is om deze transities helpen mogelijk te maken. Daarnaast heeft Triodos Bank de ambitieuze doelstelling geformuleerd om uiterlijk 2035 klimaatneutraal te zijn met al haar leningen en investeringen, en in haar eigen operatie.

Jeroen Pels, commercieel directeur bij Triodos Bank: “De Impact Prism is bedoeld om samen met onze zakelijke klanten de huidige maatschappelijke uitdagingen aan te gaan. De tool bekijkt impact op een holistische manier. Het gaat niet alleen om CO2-uitstoot maar bijvoorbeeld ook om sociale gelijkheid, gezondheid van mensen, onderwijs en het gebruik van grondstoffen. De online check laat onze klanten zien waar zij staan en biedt hen de kans om vooruitgang te boeken. Daarnaast krijgt Triodos Bank zelf een rijker beeld van de impact van onze financieringen, met relevante en verifieerbare informatie.”

Impact, risico, rendement

Als duurzame bank integreert Triodos Bank impact, risico en rendement bij het nemen van financieringsbeslissingen. Sinds de oprichting van Triodos Bank in 1980 is het creëren van positieve impact het uitgangspunt. Alle leningen en investeringen zijn bedoeld om de sociale en ecologische duurzaamheid en de levenskwaliteit van gemeenschappen te verbeteren. Triodos Bank financiert geen schadelijke activiteiten, zoals de fossiele industrie en grootschalige, niet-biologische landbouw.

 

Share Button