Macquarie Asset Management investeert in duurzame kerosine pionier SkyNRG

Macquarie Asset Management ondersteunt de opschaling van duurzame kerosine (Sustainable Aviation Fuels/SAF) met een initiële investering van € 175 miljoen in SkyNRG vanuit het Macquarie GIG Energy Transition Solutions (MGETS) fonds.

Deze investering door het Green Investments-team (MAM Green Investments) van Macquarie Asset Management richt zich op de volgende groeifase van SkyNRG, en draagt bij aan het ambitieuze doel van SkyNRG om een ​​geïntegreerde SAF-producent te worden, met een focus op ontwikkeling en exploitatie van SAF-productiefaciliteiten. SkyNRG wil richting 2030 meerdere SAF-fabrieken in Europa en de VS operationeel hebben, in samenwerking met strategische afnamepartners. Tot nu toe heeft SkyNRG lange termijn partnerships gesloten met onder meer KLM Royal Dutch Airlines en Boeing voor de afname van € 4 miljard euro aan SAF.

SkyNRG loopt voorop in de ontwikkeling van SAF sinds de oprichting ruim 14 jaar geleden door, onder andere, Theye Veen en Maarten van Dijk. SkyNRG concentreerde zich aanvankelijk op het creëren van een markt voor SAF en was de leverancier voor ’s werelds eerste commerciële vlucht op SAF uitgevoerd door KLM in 2011. Sindsdien is SkyNRG doorgegroeid in R&D, advieswerk, projectontwikkeling en de verkoop van SAF. Het bedrijf levert SAF aan luchtvaartmaatschappijen en bedrijven over de hele wereld en is het nog steeds een van de toonaangevende en meest actieve spelers op de SAF-markt.

De SAF-sector maakt een groeifase door, aangewakkerd door bedrijven die duurzamer willen vliegen om hun ‘net zero’ doelstellingen te halen en de groeiende politieke steun. Recent is de Europese SAF bijmengverplichting (ReFuelEU) gefinaliseerd, wat het gebruik van SAF in de EU verplicht stelt per 2025. Ook de Verenigde Staten heeft stevige ambities neergelegd in de SAF Grand Challenge en een aantal voordelige fiscale maatregelen voor SAF opgenomen in de Inflation Reduction Act. SkyNRG schat dat deze wet- en regelgeving tot 650 miljard aan investeringen in de sector zal leiden richting 2050 en daarmee de energietransitie in de luchtvaart enorm zal versnellen. (1)

Philippe Lacamp, CEO van SkyNRG, licht toe: “Het is cruciaal dat de SAF-productiecapaciteit nu wordt ontwikkeld om de luchtvaartindustrie in staat te stellen haar ’net zero’ doelstellingen te realiseren. We zijn erg trots dat Macquarie deze strategische investering in ons bedrijf heeft gedaan en hebben er vertrouwen in dat zij, met de steun van onze bestaande aandeelhouders, ons zullen ondersteunen met de middelen en expertise die we nodig hebben om ons groeitraject te versnellen en een ​​leidende speler te blijven in de SAF-industrie.”

Mark Dooley, Global Head van MAM Green Investments: “We hebben een trackrecord in het ondersteunen van bedrijven die vooroplopen in de energietransitie. Deze SAF-investering is een spannende eerste stap voor ons in een veelbelovende markt. SkyNRG is een pionier op het gebied van SAF, met een sterke ondernemersgeest en een commerciële focus. We kijken ernaar uit om samen te werken met het SkyNRG team terwijl zij hun bedrijf laten groeien en oplossingen ontwikkelen om de luchtvaartindustrie emissievrij te maken.”

De luchtvaartsector is verantwoordelijk voor ongeveer 2,5 procent van de wereldwijde jaarlijkse CO2-uitstoot (2) en naarmate de transitie naar ‘net zero’ versnelt, biedt SAF een route naar het emissievrij maken van de sector. SAF maakt gebruik van hernieuwbare grondstoffen en kan worden gemengd met fossiele vliegtuigbrandstof of deze zelfs geheel vervangen. Op basis van SkyNRG’s eigen analyses kan het gebruik van hun SAF in vliegtuigen resulteren in een minimale emissiereductie van 75 procent vergeleken met fossiele vliegtuigbrandstof. (3)

De huidige aandeelhouders van SkyNRG zijn KLM Royal Airlines, Spring Associates, Finestra SA, EME en het management.

Deze transactie volgt op een reeks investeringen door Macquarie Asset Management in opkomende groene technologieën in heel Europa, waaronder de groene waterstof- en biomethaan producenten HyCC en VORN Bioenergy.

SkyNRG zal de uitstoot van alle vluchten die zijn gemaakt in verband met het afronden van deze transactie verminderen met behulp van haar online platform Fly On SAF (4). Fly On SAF berekent de geschatte uitstoot van een vlucht (5) en stelt de klant in staat om te betalen voor het verlagen van de CO2-uitstoot van zijn reis door SAF te kopen.

BofA Securities Europe S.A. trad op als private placement agent voor SkyNRG. Clifford Chance LLP trad op als juridisch adviseur van SkyNRG. ABNAMRO trad op als M&A adviseur van het management. RBC Capital Markets trad op als financieel adviseur en Freshfields Bruckhaus Deringer LLP als juridisch adviseur van Macquarie Asset Management.

Share Button