Gebruik van reststromen als grondstof voor voeding stap dichterbij dankzij Multiphase Dryers

Bron
LIOF

Startup Multiphase Dryers heeft een droogtechniek ontwikkeld die gebruik maakt van laagwaardige restwarmte, om zo op een betaalbare manier (food & beverage) reststromen te drogen en op te waarderen. LIOF investeert vanuit het Limburg Vroege Fase Fonds en maakt hiermee de doorontwikkeling van het prototype naar een condenserende droger en de validatie van de commerciële haalbaarheid mogelijk.

Restwarmte x reststromen = groen en circulair

De drogers van Multiphase Dryers zijn ontwikkeld met het oog op het wegnemen van een belangrijke horde voor de biobased en circulaire economie: biobased grondstoffen en food & beverage reststromen bevatten veel vocht en zijn daardoor bederfelijk en lastig op te waarderen. Drogen met een gangbare droger kost veel hoogwaardige warmte van meer dan 90 graden, typisch gevormd uit aardgas, elektriciteit of zelfs steenkool. Deze vorm van drogen is daarmee kostbaar en milieuonvriendelijk.

Merlijn Chardon, co-founder vertelt: “De condenserende drogers die wij ontwikkeld hebben worden aangedreven door laagwaardige restwarmte van 50 graden die nu nog vaak letterlijk via een schoorsteen vervliegt. Hierdoor kunnen reststromen betaalbaar en groen opgewaardeerd worden. Een kans voor tal van bedrijven in de food & beverage sector.”

Interessant voor agrifood bedrijven

De drogers zijn interessant voor bedrijven met vochtrijke en bederfelijke bijproducten en biobased reststromen. Een voorbeeld hiervan is de verwerking van aardappelschillen naar aardappelpuree. Of bierbostel dat met gebruik van de droger opgewaardeerd kan worden naar (ingrediënt voor) brood, vleesvervangers of banket. De toepassingsmogelijkheden zijn groot, de inspanning en investering gering. Veel reststromen worden nu immers vaak niet benut of eindigen hooguit als nat veevoer.

Pilot van start in 2024

In het 2e kwartaal van 2024 gaat een pilot van start bij bedrijven met monostromen, oftewel reststromen van één product. Dit kan een bedrijf zijn waar voedsel verbouwd wordt maar ook waar voedsel verwerkt wordt. Met de pilot wil Multiphase Dryers ervaring opdoen om de drogers door te ontwikkelen en de commerciële toepasbaarheid te toetsen.

“De innovatieve droogtechniek van Multiphase Dryers sluit aan bij zowel de energie- als de circulaire transitie, twee transities waar LIOF sterk op inzet”, aldus Remon Plummen, investment manager bij LIOF. “Om deze reden hebben wij dan ook geïnvesteerd met het Limburg Vroege Fase Fonds, een fonds speciaal voor innovaties in de beginfase van hun ontwikkeling. “

Gedurende de pilot kan 80 tot 150 kilo per uur gedroogd worden. Bedrijven die interesse hebben om mee te doen aan de pilot, kunnen contact opnemen met Jan-Hein van Twist van Multiphase Dryers.

Share Button