SolarDuck haalt 15 miljoen euro op voor de verdere ontwikkeling van  van drijvende zonne-energie op zee

SolarDuck heeft met succes een volgende financierinsgronde gesloten waarmee het bedrijf verdere stappen kan zetten in de ontwikkeling en toepassing van drijvende zonne-energie op zee. SolarDuck zal de eerste commerciële projecten gaan leveren en zet daarmee concrete stappen richting haar doel om in 2030 meer dan 1 GW aan zonne-energie op zee te installeren. De financiering is verstrekt door zowel bestaande als nieuwe investeerders. Een internationaal consortium van Katapult Ocean, Green Tower, Energy Transition Fund Rotterdam en Invest-NL ondersteunen SolarDuck in het versnellen van een duurzame energievoorziening door toepassing van drijvende zonne-energie op zee. Met deze financiering kan het ervaren team de technologie verder optimaliseren om markten over de hele wereld te bedienen en de verdere uitrol te versnellen.

Nu de wereld elektrificeert en de stijgende wereldbevolking en verstedelijking leiden tot schaarste aan land, groeit de markt voor offshore-energie. De technologie van SolarDuck kan worden ingezet in regio’s met weinig wind, maar veel zon, als ‘stand-alone’ drijvende zonneparken op zee. Daarnaast kan de SolarDuck-technologie gecombineerd worden met offshore wind, zoals zal worden toegepast op de Nederlandse Noordzee. SolarDuck wil een aanzienlijke bijdrage leveren aan het uit-faseren van fossiele energiebronnen, zoals kolengestookte energiecentrales en dieselgeneratoren. SolarDuck stelt landen, eilanden en offshore-installaties in staat om hun eigen energie duurzaam op te wekken.

Projecten: 3 landen & het grootste hybride drijvende zonnepark

SolarDuck heeft inmiddels een pijplijn van meer dan 3,5 GWp en heeft de eerste projecten al gecontracteerd. Zo wordt onder andere gewerkt aan een 5MW project dat geïnstalleerd zal worden in het Nederlandse offshore windpark OranjeWind in samenwerking met RWE. Als het klaar is, zal dit het grootste drijvende zonnepark ter wereld zijn.

Daarnaast levert SolarDuck het allereerste offshore drijvende zonnepark van Japan. Dit project wordt geïnstalleerd in de baai van Tokio met lokale partner. Een derde project wordt in samenwerking met TNB Renewables ontwikkeld in Maleisië. Voorafgaand aan deze projecten zal SolarDuck begin volgend jaar haar offshore demonstratieproject ‘Merganser’ lanceren. Dit zal in de Nederlandse Noordzee worden geïnstalleerd en getest.

Koen Burgers, CEO & medeoprichter van SolarDuck, zegt over de financieringsronde: “We zijn verheugd dat we deze laatste financieringsronde succesvol hebben afgerond. SolarDuck introduceert een nieuwe wijze van energieopwekking. Met een toenemende vraag biedt drijvende zonne-energie op zee een concrete bijdrage in de decarbonisatie van onze energievoorziening. Deze financieringsronde biedt ons de middelen om de ontwikkeling van zowel ons team als onze technologie voort te zetten.”

Wat investeerders zeggen

Deze visie wordt gedeeld door de investeerders. Katapult Ocean is sinds het begin bij SolarDuck betrokken. Jonas Svegaarden, CEO van Katapult Ocean, zegt: “We zijn erg enthousiast om onze volgende investering in SolarDuck aan te kondigen en om de volgende groeifase te ondersteunen. Om ‘ocean-based’ oplossingen te benutten, moeten we ook offshore bouwen. SolarDuck vertegenwoordigt een nieuwe categorie in oceaaninfrastructuur, die aanzienlijk kan bijdragen aan de wereldwijde hernieuwbare energiemix.”

Rik Aalders, algemeen directeur van Green Tower, deelt dit standpunt en stelt: “Wij geloven dat, om de energietransitie te versnellen, een mix van verschillende technologieën moet worden ontwikkeld om te voorzien in de groeiende behoefte aan hernieuwbare energie. SolarDuck biedt een unieke toevoeging aan de bestaande energiemix, met een enorm potentieel voor verdere groei van hernieuwbare energie, zowel via stand-alone projecten als in colocatie met offshore wind. Green Tower is verheugd om samen met het team van SolarDuck deel uit te maken van die reis.”

Energy Transition Fund Rotterdam en Invest-NL zijn nieuwe investeerders. Ralph van Drooge, Sr. Investment Manager bij Energy Transition Fund Rotterdam, zegt: “We zijn verheugd en trots om SolarDuck te ondersteunen bij het verder ontwikkelen en implementeren van drijvende zonne-energie op zee over de hele wereld. Dit is een geweldige aanvulling op het versnellingsproces van de energietransitie en erg belangrijk voor de regio Rotterdam vanwege de positieve milieu-impact.”

Invest-NL, het door de Nederlandse staat gesteunde fonds, gelooft dat drijvende zonne-energie op zee een waardevolle toevoeging is in de Nederlandse energiemix. Corine Franken, Sr. investeringsmanager bij Invest-NL, voegt toe: “SolarDuck is een voorloper in de sector van drijvende zonne-energie op zee. Deze innovatieve, schaalbare oplossing richt zich op de groeiende vraag naar hernieuwbare energie en de schaarste aan landgebruik. Invest-NL is enthousiast om hun sterke, professionele managementteam te ondersteunen, dat veel kennis heeft van de offshore- en energie-sectoren.”

Impulse heeft SolarDuck ondersteund als hun corporate finance adviseur tijdens dit project. Feddo Tamminga, managing partner van Impulse: “De huidige marktomstandigheden met betrekking tot financiering zijn behoorlijk uitdagend, maar vanwege SolarDuck’s gebruiksvriendelijke en veelbelovende technologie, hun ervaren team en hun sterke grip op de markt, was het eigenlijk relatief gemakkelijk om hun volgende groeifase en uitbreiding te financieren. Samenwerken met het team was een groot genoegen en droeg bij aan het succes van deze investeringsronde.”

Share Button