Achmea IM meest duurzame Nederlandse vermogensbeheerder in stemgedrag op aandeelhoudersvergaderingen

Achmea Investment Management is door het Britse ShareAction beoordeeld als de beste Nederlandse vermogensbeheerder op het gebied van stemgedrag vóór duurzaamheidsresoluties op aandeelhoudersvergaderingen. Van de in totaal 69 beoordeelde vermogensbeheerders wereldwijd eindigde Achmea IM overall op positie 2.

ShareAction heeft voor het vijfde achtereenvolgende jaar een wereldwijd ESG-onderzoek uitgevoerd naar hoe de grootste asset managers hebben gestemd op duurzame management- en aandeelhoudersvoorstellen. De aandeelhoudersvoorstellen betreffen resoluties op het gebied van onderwerpen als klimaat, milieu en sociale kwesties die in 2023 door aandeelhouders geagendeerd zijn en waarover gestemd is bij de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering. De managementvoorstellen betreffen klimaattransitieplannen.

“Put your money where your mouth is.”

Annette van der Krogt, Hoofd Verantwoord Beleggen bij Achmea IM is trots op de leidende positie die Achmea IM inneemt. “Als je zoals wij echt duurzame verandering tot stand wil brengen, gaat het om gedrag als aandeelhouder.” Tegelijkertijd vindt Annette het teleurstellend dat veruit het grootste deel van de asset managers wereldwijd zich via hun stemgedrag nog steeds niet inzetten om grote wereldwijde problemen op het gebied van klimaat, milieu en mensenrechten te helpen oplossen. “Put your money where your mouth is, zou ik willen zeggen”, aldus Annette. “Stemmen als aandeelhouder tijdens aandeelhoudersvergaderingen is wat dat betreft een lakmoesproef en het is potentieel een krachtig instrument om impact te realiseren.”

Onderzoeksgroep van ShareAction betrof 69 van de grootste vermogensbeheerders wereldwijd en hun stemgedrag op 257 aandeelhoudersresoluties in 2023. Achmea IM is de best-geklasseerde Nederlandse vermogensbeheerder. Overall eindigde Achmea IM op positie 2 achter de UK-vermogensbeheerder EFG Asset Management.

Lees hier het volledige Share Action-rapport Voting Matters 2023 – Are asset managers using their proxy votes for action on environmental and social issues?

Share Button