Ore Energy haalt €10 mln aan investeringen binnen voor ijzer-luchtbatterij voor langdurige opslag van groene energie

De Nederlandse startup Ore Energy heeft €10 mln aan investeringen binnengehaald van investeringsmaatschappij Positron Ventures en de Duitse subsidieverstrekker Sprin-D voor de verdere ontwikkeling van een ijzer-luchtbatterij voor langdurige opslag van groene energie.

Zonne- en windenergie leveren een steeds groter deel van de elektriciteit, maar doen dat met tussenpozen. Langdurige opslagoplossingen zijn daarom essentieel om ons energiesysteem koolstofvrij te maken. Hoewel de kosten van lithium-ion batterijen aan het dalen zijn, zullen de prijzen waarschijnlijk hoog blijven gezien de schaarste van de grondstoffen. Bovendien werken li-ionbatterijen kosteneffectief bij een opslagduur van 1-4 uur. Om de intermittentie van hernieuwbare energie te bufferen, zijn oplossingen voor opslag met een langere duur nodig. Het team van Ore Energy heeft een manier gevonden om ijzer omkeerbaar te oxideren door vooruitgang in de materiaalwetenschap en heeft andere uitdagingen van metaal-luchtbatterijen aangepakt, zoals het sterk verminderen van de waterstofontwikkeling en het bouwen van een kathode van aanzienlijk goedkopere materialen met dezelfde efficiëntie.

Naast bekende oplossingen – zoals gepompte waterkracht of flowbatterijen – hebben we nieuwe oplossingen nodig die langdurige energieopslag kunnen bieden tegen ultralage kosten. Een grote kanshebber is een alternatieve batterijchemie: ijzer-lucht.

IJzer-lucht accu’s wekken elektriciteit op door ijzer te oxideren – in wezen gebruikmakend van de kracht van roest – en worden opgeladen door een omgekeerd proces van ‘ontroesten’. Dit laatste vormt echter een grote uitdaging, omdat roest niet gemakkelijk verandert in metallisch ijzer.

Ore Energy is opgericht door Dr. Aytac Yilmaz en is in 2023 voortgekomen uit de TU Delft. Het bedrijf heeft de eerste labcellen opgeschaald tot een eerste bruikbare batterijtechnologie. De batterijen die ze voor ogen hebben zijn zeer goedkoop (1/10 van li-ion) en zijn zeer geschikt voor langdurige energieopslag – eenvoudigweg gebaseerd op overvloedige materialen: ijzer, water en lucht.

“We zijn al sinds dag één een trotse investeerder in Aytac en zijn groeiende team bij Ore Energy en we zijn ongelooflijk onder de indruk van de vooruitgang die ze hebben geboekt. Nu kijken we ernaar uit om de eerste prototypes te zien presteren in de pilots die binnenkort van start gaan.” – Positron Ventures

Share Button