‘Groene transitie biedt beleggers kansen’

De huidige koolstofemissiereductiedoelen en toezeggingen zijn niet voldoende om de opwarming van de aarde tegen het einde van de eeuw onder de 1,5 graden Celsius te houden. Aanzienlijke inspanningen zijn nodig om deze emissiereductie bereiken, volgens Barbara Janosi, Portefeuillemanager, Core Equities (foto) en Kaisa Paavilainen, CFA Portefeuillebeheerder Thematische aandelen, van private bank J. Safra Sarasin. Ook zien ze aantrekkelijke beleggingsmogelijkheden bij de groene transitie.

Volgens verschillende schattingen zouden de huidige doelstellingen en toezeggingen leiden tot een opwarming van de aarde van ruim meer dan 2°C tegen het einde van de eeuw ten opzichte van het pre-industriële niveau. Daarom zijn er sterkere koolstofemissiereductieplannen nodig om de stijging van de wereldwijde gemiddelde temperatuur te beperken.

Dit in overeenstemming met de Overeenkomst van Parijs uit 2016, die ernaar streeft om de opwarming van de aarde onder de 2°C te houden, idealiter is 1,5°C.

Eerdere pogingen om de klimaatverandering in te dammen zijn tot nu toe mislukt. Gebrek aan politieke consensus, vergunningsproblemen en financieringsmoeilijkheden zijn de meest genoemde redenen die hebben geleid tot zwakker dan verwachte inspanningen om de klimaatverandering tegen te gaan.

Trage vermindering broeikasgasemissies

Veel emissiereductie en netto nul-emissiedoelstellingen zijn ook aan de achterkant gewogen en slechts enkele van deze doelstellingen zijn in de wet opgenomen. Ook de grootste uitstoters van broeikasgassen zijn in het verleden relatief traag geweest met het verminderen van hun broeikasgasemissies.

De Intergouvernementele Werkgroep inzake klimaatverandering (IPCC) schat dat we de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met 43% moeten verminderen ten opzichte van 2019 om de doelstelling van de Overeenkomst van Parijs te halen. Hiervoor zijn grote decarbonisatie-inspanningen nodig, voornamelijk door een aanzienlijke vermindering van het gebruik van fossiele brandstoffen voor energieopwekking, verwarming en transport.

Volgens het Internationaal Energieagentschap (IEA) liet de wereldwijde energieopwekkingsindustrie in 2022 de grootste CO2-uitstoot (14,6 gigaton) van alle sectoren zien.

Beleggingsmogelijkheden

Aangezien de groene transitie zich in de meeste sectoren nog in een vroeg stadium bevindt, verwachten we dat bedrijven die zich richten op decarbonisatieprocessen met lage koolstofuitstoot of koolstofafvang zullen profiteren van structureel hogere groeipercentages op de middellange en langere termijn in verband met een sterkere vraag en mogelijk verder nieuw beleid gericht op het terugdringen van emissies.

Hoewel we kunnen discussiëren over de snelheid van de groene transitie, zijn de decarbonisatietrends in de belangrijkste sectoren vrij duidelijk. Bij het beoordelen van bedrijven proberen we inzicht te krijgen in de kostenconcurrentiepositie van de producten en technologieën, hun verwachte penetratie, de toetredingsdrempels tot de sector en de concurrentiedynamiek.

De groene transitie bevindt zich in de meeste sectoren en biedt aantrekkelijke beleggingsmogelijkheden. Naar onze mening kunnen verschillende bouwproductenbedrijven die isolatiematerialen en warmtepompen interessante mogelijkheden bieden. We vinden ook aantrekkelijke opties in de waardeketens van de productie van elektrische voertuigen en schone energieproductie en op het gebied van precisielandbouw, om er maar een paar te noemen. We verwachten dat beleggers meer nadruk zullen leggen op actief beheerde aandelenfondsen die gericht zijn op klimaatveranderingsgerelateerde risico’s en kansen.

 

Share Button