Helpen institutionele beleggers Shell duurzaam te worden?

Shell zou een hoofdrol kunnen spelen in de energietransitie naar een duurzame energievoorziening, betogen Mark van Baal en Tjerk Wagenaar. Nederlandse institutionele beleggers, die samen 20 tot 25 procent van de aandelen bezitten, hebben de sleutel in handen om Shell die draai te laten maken.

Pensioenfondsen hebben een steentje in hun schoen: beleggingen in fossiele energiebedrijven, met Nederlands prominentste energiebedrijf Shell in het bijzonder. Hun aandelen leveren ieder kwartaal een mooi dividend op, maar hoe leg je uit dat je aandelen bezit die onverenigbaar zijn met je eigen ambities om je portefeuille te verduurzamen? Het zijn bovendien aandelen die veel waarde kunnen verliezen vanwege stranded assets. Shell heeft namelijk grote voorraden potentieel bezit dat veel minder waard zou kunnen zijn dan waarvoor het nu in de boeken staat. Volgens de Britse denktank van oud-bankiers Carbon Bubble loopt Shell nu al voor 77 miljard euro risico op olie- en gasvoorraden die in de grond moeten blijven als de internationale gemeenschap de temperatuurstijging als gevolg van klimaatverandering wil beperken tot twee graden, zoals de wereldleiders op de klimaatconferentie in Parijs plechtig hebben beloofd.

Lees het volledige artikel

Share Button