Hoogste tijd voor opschaling van prille en veelbelovende scale-ups om van de wereld een betere plek te maken

Tien doelgerichte scale-ups die aan het prille begin staan van hun exponentiële hockeystick-groei, presenteerden woensdagochtend 28 september hun veelbelovende investeringen tijdens AMSTERDEN Scale-Up!. In het format van een “Dragon’s Den”-type ontbijt, alleen op uitnodiging toegankelijk voor impact investeerders en venture capitalists, vond er in Rockstart een unieke ontmoeting plaats tijdens de Amsterdam Capital Week 2016.

Samen met hun huidige investeerders pitchten de oprichters van deze tien game-changers hun snelgroeiende scale-ups voor een vijfkoppige jury van Dragons: Dennis Heijn (bekende Nederlandse ondernemer en auteur), Jelle van der Steeg (partner bij Social Impact Ventures NL en hands-on equity investeerder), Vipin Moharir (oprichter en CEO, NINtec B.V. en medeoprichter en partner, Gateway Group of Cos.), Jeff Lynn (CEO en medeoprichter van Seedrs, het eerste equity crowdfunding platform ter wereld dat wettelijke toestemming van de Financial Conduct Authority kreeg) en Harry Dolman (partner en COO bij HPE Growth Capital).

De Dragons selecteerden NET2GRID als de meest veelbelovende scale-up. De technologie van deze firma uit Zeist stelt energie-retailers in staat om nieuwe duurzame diensten te ontwikkelen. Met behulp van een rendabele slimme meterkast worden data met een hoge resolutie gevangen in de cloud en vertaald naar analyses en inzichten. Kunstmatige intelligentie-algoritmes versterken verder de ervaring van de eindgebruiker. De Dragons waardeerden de lage on-boarding hardware kosten (± €10) en het opschalingspotentieel.

De andere drie firma’s die de Dragons verkozen hebben tot de meest veelbelovende scale-ups zijn: Medix Publishers uit Amsterdam, Smart Dairy ui Hilversum en Lightwell.

Gastsprekers waren Narayana Peesapaty, oprichter van Bakeys Edible Cutlery (eetbaar bestek) uit India, en Floris Kleemans, oprichter van de stichtingen FOCAFET en DENARS en voormalig hoofd van de afdeling Strategie van de ABN AMRO Bank. Kleemans presenteerde nieuwe vormen van equity die zullen leiden tot betere resultaten onder scale-ups en investeerders. Floris is momenteel bezig een nieuw internetprotocol (UETP) en een nieuwe infrastructuur (DENARS) voor internet te bouwen.

Bert Lutje Berenbroek, grondlegger en CEO, gaf het volgende commentaar: “Het was een zeer succesvolle ochtend. Ik beschouw deze erkenning van onze onderscheidende architectuur en ons opschalingsbusinessmodel als veelbetekenend. Kunstmatige intelligentie voeden met onze data van hoge resolutie zal verstorende smart energy diensten opleveren voor onze cliënten, zoals het Europese energiebedrijf Innogy.” Gedurende de voorbije vijf jaar hebben Berenbroek en zijn team een bewezen connected home-technologie ontwikkeld, die een maximale service-flexibiliteit levert tegen minimale kosten voor hardware. De ambitie is om wereldwijd hét KI-bedrijf te worden in Smart Energy.

Jeff Lynn, CEO en medeoprichter van het nr. 1 equity crowdfunding platform van Europa, evenals een van de vijf Dragons, gaf het volgende commentaar: “Ik heb ervan genoten een Dragon te zijn bij AMSTERDEN Scale-Up! Er waren enkele grote bedrijven en ook verrukkelijke optredens van de lieflijke Opera Familia.”

heilPeter Michel (PM) Heilmann, initiatiefnemer en organisator van AMSTERDEN Scale-Up!, gaf het volgende commentaar: “Nederland staat wereldwijd op de zevende plaats voor wat de toegang tot investering voor missie-gedreven en sociale ondernemingen betreft, volgens een recent onderzoek van de Thomson Reuters Foundation. Er is nog een hoop werk te doen om de toegang tot kapitaal voor sociale en duurzame scale-ups in ons land te vergemakkelijken. Als impact scale-up ondernemer en mentor heb ik ervaren dat de opschaling van een start-up die internationaal wil expanderen, versneld wil groeien en daardoor grotere impact kan en wil maken – geen gemakkelijke opgave is, vooral wanneer het aankomt op het aantrekken van de juiste investeerders en groeikapitaal.

amsterden“AMSTERDEN Scale-Up! heeft bewezen dat er in ons land een toenemende vraag is naar investering in zulke ’impact gazellen’ op gebieden zoals duurzame innovatie, impact measurement [het meten van impact van bedrijven, stichtingen, investeerders en organisaties], smart energy, circulaire economie, het internet der dingen (IoT), farm-from-a-box, agrarische technologie (agriitech) digitale gezondheid, kunstmatige intelligentie en het verbeteren van de kwaliteit van ons leven. Sommige impact gazellen hebben zelfs de potentie om impact ’unicorns’ te worden. Dus in plaats van alleen te focusen op het verdienen van miljarden euro’s, hebben deze snelgroeiende firma’s vooral oog voor het maken van positieve impact op de levens van miljarden mensen. Deze impact gazellen willen de wereld een stukje veiliger, gezonder, gezonder en duurzamer maken – dus winst voor zowel stakeholders als aandeelhouders/investeerders.”

AMSTERDEN Scale-Up! wordt officieel ondersteund door:

  • de NVP – Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen
  • The Netherlands India Chamber of Commerce & Trade (Nederlands Indiase Kamer van Koophandel – NICCT)
  • De Blije , een coöperatieve fair-trade bank in oprichting en een professioneel burgerinitiatief, United People Foundation (UPF), een non-profit foundation die vernieuwende producten en diensten ontwikkelt en promoot ten behoeve van de gemeenschap
  • SVN Nederland (Social Venture Network)
  • Pure Helfred (chef van het power ontbijt)
  • Boerderij Lindenhoff
  • Moyee Coffee
  • Geralt Benelux B.V., exclusief distributeur van Newby Teas U.K. Limited, Londen

DuurzaamBedrijfsleven Media en de Nederlandse portal “Duurzaam Financieel” www.duurzaam-beleggen.nl zijn mediapartners van AMSTERDEN Scale-Up!

Share Button