Onderzoek State Street Global Advisors: waarde van bedrijf in toenemende mate bepaald door immateriële factoren

De afgelopen vijftig jaar heeft er een drastische verschuiving plaatsgevonden in de opbouw van bedrijfswaarderingen. De waarde van een bedrijf wordt voor een steeds groter deel bepaald door immateriële activa. State Street Global Advisors, de vermogensbeheerder van State Street Corporation (NYSE: STT), heeft vandaag een onderzoek gepubliceerd waaruit dat blijkt: Harnessing ESG as an Alpha Source in Active Quantitative Equities.

Het onderzoek suggereert dat de waarde van sommige immateriële activa gevoeliger zijn voor ESG (Environmental, Social and Governance) factoren. Eén van de conclusies van het onderzoek is dan ook dat het cruciaal is dat beleggingsstrategieën geëvalueerd worden en ESG-factoren integreren. Het onderzoek stelt daarnaast dat de grootste risico’s geen traditionele financiële risico’s zullen zijn, maar eerder betrekking zullen hebben op klimaatverandering of bedrijfscultuur.

Eerder onderzoek van SSGA wees al uit 80% van beleggingsinstellingen een ESG-component in hun beleggingsbeleid hebben en dat 68% van beleggingsinstellingen een significant beter rendement hebben behaald door ESG te integreren. Een voorbeeld hiervan is dat een bedrijf met een lage ESG-score een grotere kans heeft verwikkeld te raken in een gedragsschandaal.

Gerben Lagerwaard, Hoofd Benelux bij State Street Global Advisors: “Vroeger moest een bedrijf gedegen financiën hebben en operationeel uitmuntend zijn. Als we naar de toekomst kijken moeten waardevolle bedrijven ook excelleren op ESG vlak. Voor beleggers en investeerders wereldwijd wordt het dus een punt van aandacht om de ESG performance van een bedrijf vast te leggen. Ons Active Quantitative Equities team heeft een methode gevonden om juist dat te doen.”

Download het onderzoeksrapport (pdf, engels) 

Share Button